Škotska je prva zemlja u svijetu koja uvodi besplatne tampone i higijenske uloške

Škotski parlament je u utorak podržao zakon kojim će svi proizvodi za mentruaciju biti besplatni i dostupni svim ženama.

Donošenjem ovog zakona Škotska bi postala prva zemlja u svijetu koja bi menstrualne proizvode učinila besplatnim. Poslanci parlamenta su gotovo jednoglasno podržali predlog ovog zakona. Predlog zakona je u prvom čitanju dobio 112 glasova za, a samo jedan poslanik je bio uzdržan. Ovaj predlog sada ide na drugo čitanje gdje će poslanici imati priliku da predlažu amandmane.

 

Monika Lenon koja je podnijela prvi predlog ovog zakona izjavila je da higijenski mentrualni proizvodi nijesu luksuz i da trebaju biti dostupni svima. Usvajanjem ovog zakona tamponi ihigijenski ulošci biti dostupni na javnim mjestima kao što su omladinski klubovi, apoteke i društveni centri.

 

2018. godine Škotska je postala prva zemlja koja je pružila besplatne menstrualne proizvode školama, fakultetima i univerzitetima. Ovaj zakon će vladu Škotske godišnje koštati 24,1 milion funti odnosno 28, 9 miliona eura.

 

U Velikoj Britaniji ovi proizvodi su oporezovani 5 odsto. Vlada je saopštila da će ovaj porez ukinuti u 2016. godini, ali je Bregzit skrenuo pažnju sa ovog pitanja.