U Crnoj Gori se 24 djece liječi od kancera, prošle godine 27

U Crnoj Gori je od malignih bolesti oboljelo 24 djece, odnosno 1,1 odsto od ukupnog broja oboljelih, dok se prošle godine u dječijoj bolnici liječilo njih 27, podaci su Instituta za javno zdravlje saopšteni uoči 5. februara, Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti.

Podaci pokazuju i da je duplo više dječaka – 66,7 nego (33,3 odsto) djevojčica.

Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod djece i adolescenata (0-19), u Crnoj Gori, su bile leukemije, zatim maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

“U starosnoj dobi od 0-19 godina registrovano je sedam smrtnih slučajeva od malignih bolesti”, ističu u IJZ.

Šta roditelji mogu da urade?

Skreće se pažnja da roditelji i izabrani doktori za djecu kontinuirano treba da obraćaju pažnju na sledeće simptome:

  • Bljedilo, pojava modrica, krvarenje;
  • Čvorići neobjašnjive etiologije, naročito bezbolni, bez groznice i drugih znakova infekcije;
  • Neobjašnjivi gubitak težine, nepovezan sa drugim oboljenjima ili stanjima;
  • Uporna i ponavljana groznica, uporni kašalj, kratkoća daha, noćno znojenje;
  • Promjene na oku, gubitak vida, bijela zenica;
  • Oteklina na stomaku;
  • Glavobolja, posebno ako je neuobičajena, teška i uporna;
  • Bol u kostima, otok bez traume i znakova infekcije;
  • Hronični umor, promjene u ponašanju (povučenost);
  • Vrtoglavica, gubitak ravnoteže i koordinacije.

“U situacijama kada roditelji uoče neki od simptoma, potrebno je da se odmah jave izabranom doktoru za djecu, kako bi ih uputio na adekvatna mjesta daljeg tretmana zdravstvene zaštite”, savjetuju u IJZ.

Pedijatar i hematolog u Dječjoj bolnici Daria Ljubić naglasila je da se Međunarodni dan djece oboljele od raka obilježava kako bi se javnost upoznala sa problemima sa kojima se susreću oboljela djeca i adolescenti.

„Obilježavanjem ovog dana pokazujemo da smo svjesni neophodnosti da svako dijete dobije pravovremenu i tačnu dijagnozu i da ima pravo na aktuelne terapijske protokole i svu dostupnu njegu u toku liječenja i nakon toga“, rekla je Ljubić.

Prema njenim riječima, po strukturi oboljenja Crna Gora se ne razlikuje od evropskih procenata.

Kako je kazala, najčešći hematološki maligniteti su tumori mozga i limfoni, a rjeđi su kanceri, neuroblastom i tumori bubrega.

„To su produžene temperature bez infektivnog porijekla, gubitak apetita i tjelesne mase, krvarenje, modrice po koži i izrazito blijedilo, otekline na tijelu, vratu i drugim djelovima tijela, koje nisu povezane sa infekcijom“, kazala je Ljubić.

Prema njenim riječima, mogu se pojaviti otekline stomaka koje nekad mogu da promaknu roditeljima.

„Ono što može da se javi u drugim malignitetima su promjene na očima, bijela zjenica, nova razrokost, pad vida, otok oko očiju, podlivi oko očiju. To su neki opšti simptomi koji treba da pobude sumnju da se nešto dešava što nije uobičajno“, rekla je Ljubić.

Rana dijagnoza, kako je kazala, je osnov uspjeha liječenja maligne bolesti.

Ljubić je kazala da su maligne bolesti zloćudne po nazivu i najteže za liječenje i da što se ranije otkrije veće su šanse da se pozitivno završi ta borba sa bolešću.

Kako je rekla, 60 odsto djece koja se izliječe, imaju neke hronične bolesti kasnije u životu.

„Oni često imaju hronične bolesti, pluća srca, jetre, imaju manji rast, prijevremeni ili kasni pubertet, smanjena gustina kostiju, to je posledica terapije koja se primi u toku liječenja koja je veoma agresivna“, rekla je Ljubić.

Kako je kazala, radioterapija je prepoznata kao najštetnija i činilac hroničnih bolesti tako da postoji i uspjeh i pomak u odnosu na period prije deset godina.

Prema njenim riječima, pristup dijagnostici liječenju djeteta koje je oboljelo od maligne bolesti jeste multidisciplinovan, uključeni su hematolog, radiolog, patolog i hirurg.

“Mi se, kad govorimo dijagnostici, oslanjamo na Institut za majku i dijete u Beogradu, kod tog finalnog dijagnosticiranja tipa leukemije gdje je potrebna faucitometrija odnosno citogenetika molekularna genetika maligne ćelije. To još ne možemo ovdje da odradimo“, rekla je Ljubić.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti, biće obilježen i ove godine u Crnoj Gori, na Trgu nezavisnosti u saradnji sa Institutom za bolesti djece, Domom zdravlja Podgorica i NVO Fenix.

Tom prilikom biće održan performans, podijeliće se i zdravstveno-vaspitni materijal koji je urađen sa ciljem skretanja pažnje populaciji da vode brigu o potomstvu, jer samo zdrava djeca, mogu da vode u sigurnu budućnost.

Izvor: CDM/Mina