SAOPŠTENJE: Zdravstveni sistem preduzima neophodne mjere zaštite-odbačena sumnja na pojavu korona virusa u Crnoj Gori

Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje i sve zdravstvene institutcije u zemlji preduzimaju neophodne mjere zaštite a u vezi pojave i širenja infekcije novim sojem korona virusa kao javnozdravstvenog izazova od posebnog značaja, poručio je ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović.

Na konferenciji za medije, povodom aktuelne epidemiološke situacije, ministar je kazao da iako se trenutna vjerovatnoća importacije slučajeva novog virusa u Crnu Goru smatra izrazito niskom, ne može se u potpunosti isključiti.

‘S tim u vezi, Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti infekciju novim sojem koronavirusa proglasilo je za zaraznu bolest, za koju se sprovode mjere obaveznog zdravstvenog nadzora za putnike u međunarodnom saobraćaju koji dolaze iz Kine i drugih pogođenih područja i teritorija u skladu sa razvojem epidemiološke situacije.’ kazao je Hrapović.

On je pojasnio da je ,prema Zakonu, za izdavanje akta o stavljanju pod zdravstveni nadzor zadužena zdravstveno-sanitarna inspekcija dok su lica koja se stavljaju pod zdravstveni nadzor bez ograničavanja slobode kretanja dužna da se svakodnevno, tokom trajanja nadzora, javljaju Institutu za javno zdravlje Crne Gore, odnosno nadležnoj epidemiološkoj službi ili zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja zdravstvenog stanja. Zdravstveno sanitarna inspekcija je već započela sprovođenje ove mjere iidentifikacijom i izdavanjem naloga o obaveznom nadzoru.

‘Kako bi se preventivno djelovalo u sprječavanju bilo kog oblika epidemije ili bilo koje vrste zaraznih bolesti, u konkretnom slučaju corona virusa, zdravstvenim ustanovama u zemlji sa akcentom na Klinički centar naloženo je unapređenje spremnosti na moguću respiratornu epidemiju što podrazumjeva sprovođenje neophodnih pripremnih i preventivnih aktivnosti, uključujući nabavku dovoljnih količina lične zaštitne opreme, razvijanje procedura sa postupanje sa pacijentima, unapređenje sprovođenja opštih mjera prevencije respiratornih infekcija u bolničkim uslovima, pooštravanje režima posjeta i kretanja kroz bolnice i slično.’ naglasio je Hrapović

Direktor Instituta za javno zdravlje, dr Boban Mugoša, kazao je da je ta ustanova u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) , Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti ( ECDC ) i CDC (Centra za prevenciju i kontrolu bolesti), sprovela neophodne aktivnosti u skladu sa trenutnim stepenom obolijevanja u svijetu i trenutnom epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori.

Mugoša je saopštio da su zajedno sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršili epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine, koji borave u Budvi.
“Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja”, potvrdio je Mugoša na pres konferenciji.
On je kazao da su u konkretnoj situaciji organizovali sve što propisuje domaće i međunarodno zakonodavstvo, da su obaviještene sve institucije i brzo stavljeni pod nadzor oni koji su potencijalno inficirani. Kako je dodao, zdravstveni sistem je uspostavio sveobuhvatan odgovor na ovu situaciju.

Direktor Instituta kazao je i da se skoro 800 radnika, koji grade auto-put trenutno nalazi u Kini te da se neće vraćati do daljeg, a da je osam njih koji su već doputovali u Crnu Goru pod stalnim nadzorom i da se na svakih 12 sati ažuriraju podaci o njihovom stanju.Ti radnici za sada nemaju simptome koji se mogu povezati sa koronavirusom.

Mugoša, koji je razgovarao sa pomoćnikom direktora kineske kompanije CRBC, istakao je da je u Crnoj Gori trenutno 393 radnika iz Kine, ali i da je većina kineskih državljana angažovanih na izgradnji autoputa porijeklom iz oblasti u kojoj se nalazi grad Vuhan.

Mugoša je istakao da Crna Gora kao turistička zemlja može očekivati veliki broj putnika, te da je u saradnji sa zdravstveno- sanitarnom inspekcijom uspostavljena kontrola na granicama. Kazao je da se kontrola sastaoji u tome da putnici ispunjavaju ankete, te da inspekcija u slučaju povišene tjelesne temperature poziva epidemiološku službu, pacijent se transportuje u Klinički centar, u izolaciju. Za slučaj da se utvrdi da nemaju simptome koronavirusa, putnici se stavljaju pod nadzor.