Brajović: Koronavirus se ne prenosi lako sa čovjeka na čovjeka

U kineskom gradu Vuhan preminula je šesta osoba od posledica bolesti izazvane koronavirusom, a potvrđeno je 258 slučajeva zaraženih. O epidemiji sjutra će raspravljati stručni odbor za hitne slučajeve SZO.

Koronavirus može da izazove teško oboljenje u nekim slučajevima, ali se ne prenosi jednostavno i lako sa čovjeka na čovjeka, kazala je šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Nedovoljno informacija

– O koronavirusu se još ne zna dovoljno. Nije poznat način njegove transmisije, izvor samoga virusa, mutacija, i kako utiče na ljude – kazala je Brajović agenciji Mina.

Prema njenim riječima, još uvijek se ne može sa sigurnošću i precizno govoriti o izvoru epidemije.

– Dok se istragom ne utvrdi izvor virusa, SZO preporučuje da se pažnjom prati situacija, identifikovanja i zbrinjavanja osoba oboljelih od virusa – rekla je Brajović.

Ona je navela da su u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom kineske vlasti obavijestile SZO o slučajevima obolijevanja od upale pluća uzrokovanih novim virusom.

– Generalni direktor SZO sazvao je Komitet za vanredne situacije, a SZO će na osnovu preporuke ekspertskog tijela donijeti odluku da li neki događaj predstavlja prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou – kazala je Brajović.

U toj fazi, kako je pojasnila, potrebne su dodatne informacije o tome da li su ispunjeni kriterijumi za proglašenje obolijevanja od novog koronavirusa za događaj koji predstavlja prijetnju po javno zdravje na globalnom nivou.

Bez ograničenja

Prema njenim riječima, s obzirom na to da milioni kineza putuju za lunarnu Novu godinu, SZO ne preporučuje ograničenja u smislu saobraćaja ili trgovine sa Kinom, na osnovu postojeće epidemioloske slike i raspoloživih informacija o obolijevanju od koronavirusa.

Međutim, kako je istakla, pojedine države su uvele mjere dodatne kontrole na graničnim prelazima.

– U skladu sa Međunarodnim zdravstvenom pravilnikom, države su dužne da obezbijede funkcionalne kapacitete za brzu detekciju i izvještavanje o oboljelim putnicima, kao i njihov bezbjedan transport i zbrinjavanje – kazala je Brajović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora prošle godine izvršila procjenu svojih kapaciteta i nivoa pripremljenosti da reaguje u ovakvim situacijama, kao i da je planirana izrada Acionog plana za dalje osnaživanje kapaciteta za detekciju, prevenciju, pripremljenost i odgovor.

– S obzirom da još uvijek ne postoje informacije o novom virusu, na snazi su standardne SZO preporuke čiji je cilj smanjivanje izloženosti i širenja oboljenja, a koje prije svega obuhvataju higijenu ruku i procedure za bezbjednu pripremu hrane – zaključila je Brajović.