Testiranje na HIV

U Crnoj Gori je testiranje na HIV dostupno u okviru mreže Savjetovališta za dobrovoljno, anonimno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV. Jedini način da osoba sazna svoj HIV status je da se testira.

Dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje na HIV je povjerljiv dijalog koji se vodi izmedju klijenta i edukovanonog. Veoma je važno da se istakne da je ovo dobrovoljan razgovor koji inicira osoba koja je bila u riziku za dobijanje infekcije.

Procedura

Cijeli postupak savjetovanja i testiranja je povjerljiv i klijenti se vode pod šifrom. Tom prilikom se razgovor koji se obavi prvenstveno odnosi na rizik kao i vrijeme koje je prethodilo tom riziku. Rezultati testa se dobijaju u kratkom vremenskom periodu u zavisnosti od vrste testova koji se koriste .

Standardni test na HIV antitijela naziva se ELISA. Tražena antitijela ne stvaraju se odmah nakon infekcije nego mora proći izvjesno vrijeme. Ovaj period, tj. vrijeme od dana inficiranja pa do početka stvaranja antitijela na HIV virus, traje od 6 do 12 sedmica i naziva se „window period”.

Serološki HIV-test je dobar i ekstremno siguran, ali ipak se njime nekada dobijaju lažnopozitivni rezultati (engl. false positive). Zato se prije konačne dijagnoze tačnost ovog nalaza mora provjeriti još jednim testom, recimo Western Blot-om ili IFA (Indirect ImmunoFluorescence Assay).

Ako se ispune uslovi neophodni za validno testiranje (period prozora za testove koji se rade u Savjetovalistima u Crnoj Gori iznosi izmedju 2,5 i 3 mjeseca) vrlo brzo se završi proces pre i post testiranja.

U slučaju da osoba ima negativan HIV status nastavlja se razgovor o mogućnostima smanjivanja rizika (bezbjedna seksulna ponašanja i upotreba kondoma, korištenje sopstvenog pribora za injektiranje i upotreba mjera zaštite ukoliko se dolazi u dodir sa infektivnim materijalom).

U slučaju da preliminarni test pokaže pozitivan rezultat osoba se upućuje na Infektivnu kliniku i svom izabranom ljekaru kako bi pristupila liječenju i korištenju zdravstvene zaštite koja je besplatna za sve građane Crne Gore.

Osobe koje HIV rano dijagnostikuju imaju veću vjerojatnoću da će dobro reagovati na liječenje i imaće dug i kvalitetan život. Rana dijagnoza i liječenje može smanjiti vjerovatnoću transmijsije/prenošenja bolesti na druge osobe.

U Crnoj Gori se testiranje sprovodi u 8 savjetovališta:

  • Podgorica (Institut za javno zdravlje): svakog dana od 8 do 20h
  • Pljevlja (Dom zdravlja): ponedeljak i utorak od 14 do 17h
  • Kotor (Dom zdravlja): ponedeljak, utorak i srijeda od 16 do 20h
  • Herceg Novi (Dom zdravlja): ponedeljak,utorak i srijeda od 14 do 18h
  • Bijelo Polje (Dom zdravlja): ponedeljak i utorak od 14 do 18h
  • Berane (Dom zdravlja): ponedeljak,utorak i srijeda od 14 do 18h
  • Bar (Dom zdravlja): ponedeljak, utorak i srijeda od 16h do 20h
  • Nikšić (Dom zdravlja): ponedeljak, utorak i srijeda od 15h do 19h