Svetski dan borbe protiv pušenja

Štetne posledice konzumiranja cigareta su mnogobrojne i svima poznate, stoga smo htjeli da se osvrnemo na pozitivne efekte koje će vaše tijelo osjetiti ukoliko odlučite da ostatak života provedete bez duvanskog dima.

Svaki put kad promijenite nešto u vašem tijelu, ono reaguje. Dakle, kada prestanete pušiti doživjećete neke posledice toga. Nuspojave prestanka pušenja pokrivaju različite psihičke i fizičke simptome.

     • Nikotin povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca, što dovodi do povećanja rizika od srčanog udara. U roku od 20 minuta od prestanka pušenja, vaši otkucaji srca i krvni pritisak će pasti na normalu.

     • U roku od 8 sati, nivo nikotina i ugljen monoksida u krvi znatno se smanjuje, a to dovodi i do smanjenog rizika od srčanog udara. Nivo kiseonika u krvi se povećava na normalu.

     • U roku od 24 sata, šanse za srčani napad se smanjuju, otkucaji srca i krvni pritisak se vraćaju u normalu. Sav ugljen monoksid i nikotin se izbacuju iz vašeg tijela.

     • Poslije 48 sati kompletan nikotin nestane iz organizma. Nervni završeci počinju da se refenerišu što dovodi poboljšanja sposobnosti za miris i ukus.

     • Nakon 72 sata disajni putevi počinju da se opuštaju i disanje postaje lakše.

     • Nakon 2 sedmice, funkcija pluća se povećava do 30%, što dovodi do bolje cirkulacije krvi. Sposobnost za učestvovanje u fizičkim aktivnostima se povećava, pošto imate manje problema sa disanjem. Takođe može doći do povlačenja simptoma kao što su razdražljivost, glavobolja, i tjeskoba.

     • Između 1 do 9 mjeseci: Vaš izgled se poboljšava. Vaša koža gubi svoje sivilo i postaje manje naborana. Kašljanje, otežano disanje, začepljen nos i umor se smanjuju. Cilija u plućima počinje funkcionisati zbog čišćenja pluća od sluzi, čime se smanjuje rizik od infekcije.

     • Nakon godinu dana: Rizik od srčanog udara se smanjuje za 50%

     • Nakon 10 godina, rizik od raka pluća znatno se smanjio. Smanjen je i rizik od dobijanja drugih vrsta raka – raka usta, grla, jednjaka, bešike, bubrega i pankreasa. Iako niste pušili 10 godina, rizik od oboljevanja od raka pluća i dalje je veći nego kod onih koji nikad nisu pušili.

     • Između 5. i 15. godine od prestanka pušenja, rizik od moždanog udara je isti kao i kod nepušača.

Zadovoljstva koja pušenje donosi mnogo su manja od opasnosti i rizika. Nakon saznanja što sve pozitivno dolazi s prestankom pušenja, pokušajte barem ovaj dan provesti bez duvanskog tima. Postoji velika vjerovatnoća da vam to bude prvi od mnogih takvih dana.