Značaj prevencije, informisanosti i podrške oboljelima od dijabetesa

Press konferencija i panel diskusija na temu „Značaj prevencije, informisanosti i podrške oboljelima od dijabetesa“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore, održala se 26. novembra 2018. godine, s početkom u 11 časova, u hotelu CentreVille u Podgorici.

Imajući u vidu sve veći teret koji hronične nezarazne bolesti nose u našem društvu, a u skladu sa Svjetskim danom dijabetesa koji se obilježava 14. novembra, ovaj događaj je posebnu pažnju posvetio prevenciji i liječenju dijabetesa u Crnoj Gori, sa ciljem informisanja i upoznavanja crnogorske javnosti sa problemom i teretom dijabetesa, načinima prevencije i načinima podrške oboljelima.

U Crnoj Gori se svakodnevno dijagnostikuju novi slučajevi oboljelih od dijabetesa, a registrovano je između 50.000 i 60.000 oboljelih, odnosno, skoro svaki deseti ili jedanaesti stanovnik ima jedan vid poremećene glikoregulacije.

Događaj je otpočeo obraćanjem predstavnika ministarstva i zdravstvenih institucija u Crnoj Gori, koji su pružili relevantne informacije o stanju i uslovima liječenja dijabetesa u Crnoj Gori i ukazali na načine očuvanja i unapređenja zdravlja.

Ispred Ministarstva zdravlja Crne Gore, kao pokrovitelja konferencije, obratio se sekretar ministarstva Nikola Antović, zatim Dr Sreten Kavarić, direktor interne klinike Kliničkog centra Crne Gore, Dr Nebojša Kavarić, direktor JZU Dom zdravlja Podgorica, Dr Đurđica Ostojić, direktor Centra za kontrolu i prevenciju nezaraznih bolesti ispred Instituta za javno zdravlje Crne Gore i gospodin Sead Čirgić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

Pod moderacijom voditelja Vlatka Stijepovića, održao se panel na temu “Značaj prevencije, informisanosti i podrške oboljelima od dijabetesa”. Učesnici panela bili su Dr Valentina Kalinić, internista – endokrinolog, ispred Saveza dijabetičarskog društva, Dr Enisa Pupović, spec. Internista – endokrinolog, ispred Savjetovališta za dijabetes u Domu zdravlja, Dr Dragan Likić, rukovodilac Registra za sećernu bolest u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, gospodin Ivan Milašević, predsjednik Udruženja “Diabetes Podgorica”/dijabetičar i gospodin Miloš Andrović, ispred farmaceutske kompanije TBC Novo Nordisk.

A11A2497

Panelisiti su istakli značaj prevencije, pa zatim edukacije, samokontrole i samosvijesti oboljelih od dijabetesa, koji su ključni u smjeru spriječavanja mnogobrojnih komplikacija.

Glavni zaključak sa press konferencije odnosi se na važnost sinergije svih zdravstvenih institucija u Crnoj Gori i na preduzimanje konkretnih koraka u prevenciji i edukaciji, kako bi se među stanovnicima naše zemlje otklonile sve predrasude o ovom oboljenju.

Izvor: NVO Brini o sebi