Mjesec oktobar u znaku prevencije karcinoma dojke

NVO „Brini o sebi“ već četvrtu godinu zaredom, u toku oktobra mjeseca, organizuje kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom „Pođi na kontrolu“. Partneri ovogodišnje oktobarske kampanje su agencija Vision Event, JZU Dom zdravlja Podgorica, Fond za zdravstveno osiguranje i privatne ordinacije širom Crne Gore.

Mjesec oktobar se od 1985. godine širom svijeta obilježava u znaku borbe protiv karcinoma dojke. Karcinom dojke je najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, od koje godišnje oboli 1,3 miliona žena, a umre više od 450.000, dok u Crnoj Gori godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena.

U izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da je u Crnoj Gori za 11% smanjena smrtnost od karcinoma na godišnjem nivou, po čemu je jedna od vodećih zemalja Evrope.

O značaju redovnih preventivnih pregleda, govori činjenica da je karcinom dojke izlječiv u 90% slučajeva ukoliko se otkrije na vrijeme.

Glavni razlog za neredovne preventivne kontrole kod većine žena je nedovoljna informisanost o važnosti i značaju preventivnih pregleda. U skladu sa tim, važno je uticati na podizanje svijesti kod žena svih starosnih dobi o značaju brige o sebi i svom zdravlju na vrijeme.

U cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke sa akcentom na brigu o sebi, biće organizovana edukativna predavanja i radionice sa stručnim licima. Navedeno će se organizovati u saradnji sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom, za sve zainteresovane društveno odgovorne kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije.

Najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju ultrazvučne preglede za mlađe žene i mamografiju (rendgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena od 40 – 70. godine starosti.

Aktivnost ovogodišnje kampanje, koja se ostvaruje u saradnji sa JZU Dom zdravlja Podgorica i Fondom za zdravstveno osiguranje, odnosi se na mogućnost da sve žene koje zakažu preventivne preglede u oktobru u Domovima zdravlja u Podgorici, da iste i obave u toku oktobra mjeseca.

U tu svrhu, uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje biće obezbijeđen dodatni stručni kadar koji će raditi prekovremeno u Domovima zdravlja u Podgorici, kako bi se u toku oktobra mjeseca izvršio što veći broj preventivnih pregleda.

U saradnji sa dvadeset jednom privatnom ordinacijom širom Crne Gore omogućeni su preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50% (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, preglede magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole u toku oktobra mjeseca su:

Mićunović Medical – 50% popusta na ginekološki pregled (cijena sa popustom: 10 eura), 50% popusta na kolposkopski pregled (cijena sa popustom: 20 eura), 30% popusta na papa test (cijena sa popustom: 10 eura)
Ordinacija Hera – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura za prvih 20 žena koje zakažu pregled, kao i kolposkopski pregled po 50% nižoj cijeni u toku oktobra mjeseca
Rezidencija zdravlja Kerber – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice (redovna cijena ovih pregleda je 30 eura, odnosno 40 eura)
Poliklinika Medicus Plus – popust od 50% na ultrazvučne preglede dojki tokom oktobarske kampanje
Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki uz popust od 50% u toku oktobra mjeseca
Mercur Nera – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopiju tokom oktobra
Ordinacija Medan – popust od 40% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice
Ordinacija Natal – ultrazvuk dojki, kolposkopija i papa test uz 50% popusta
Internos Medical Centar – popust u visini od 30% na ultrazvučne preglede u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke (dr Mira Obradović, spec. radiolog) i karcinoma grlića materice (dr Aleksandar Boljevic, spec.ginek. akušer)
Ginekološka ordinacija Šoć – popust od 50% na sistematski pregled koji uključuje kolposkopiju, papa test, ginekološki i ultrazvučni pregled (redovna cijena pregleda je 105 eura, a tokom oktobra cijena će biti 52,50 eura)
Poliklinika Hipokrat – popust od 40% na ultrazvuk dojki (cijena sa popustom: 21 euro) i popust od 35% na uslugu magnetna rezonanca dojki (cijena sa popustom: 149.50 eura)
Ars Medica – svi koji se obrate za konsultaciju, odnosno za pregled dojki kod hirurga dobiće popust od 50%
Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje – 50% popusta na uslugu ultrazvuk dojki
Catharum, Kotor – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura tokom oktobra mjeseca
Specijalistička ginekološko – akušerska ambulanta „Dr Jadranka Mladenović“, Budva – 20% popusta na ginekološke preglede i ultrazvuk
Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor – 50% popusta na paket ginekoloških usluga koji obuhvata papa test, kolposkopski pregled, ginekološki i ultrazvučni pregled
Ginekološko akušerska ambulanta Fertilis Tivat – besplatni kolposkopski pregled u toku oktobra mjeseca
Consilium, Budva – popust od 50% na ultrazvučnu dijagnostiku
Media Abramović, Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura
Tesla Medical, Berane – popust od 50% na ultrazvuk dojki
Ordinacija Bralić, Rožaje – popust od 50% na sljedeće usluge: PAPa, kolposkopski pregled, ultrazvučni pregled dojki i biopsija grlića materice.