Savjeti ljekara za ljeto

Mnogima je ljeto omiljeno godišnje doba, ali najtoplije doba godine ukoliko se ne pridržavamo preporuka ljekara može da izazove zdravstvene tegobe, posebno osjetljivim kategorijama stanovništa, kao što su djeca, hronični bolesnici i starije osobe.

Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti koje donosi ljeto, zato je neophodno prilagoditi i promijeniti način života, od ishrane i odijevanja do drugačijeg rasporeda aktivnosti.

Nekontrolisano izlaganje sunčevim zracima, kao i nekorišćenje sredstava sa zaštitnim faktorom može izazvati negativne promjene na koži, uključujući opekotine, ubrzano starenje, te u krajnjem slučaju i karcinom kože, melanom. Bez obzira na tip kože najvažnije se pridržavati osnovnih preventivnih mjera.

Prilikom izlaganja sunčevim zracima obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najvećim zaštitinim faktorom, koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimum 20 minuta prije izlaska iz kuće, uz ponavljanje svaka dva sata nakon svakog kupanja.

Preporuka je i sunčati se postepeno (prvi dan 15 minuta, pa postepeno produžavati vrijeme), uz izbjegavanje izlaganja sunčevim zracima u periodu od 10.00 do 16.00 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici, te oboljeli od šećerne bolesti.

Takođe, treba oblačiti laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, uz obaveznu zaštitu glave kačketima ili šeširima i nošenje sunčanih naočara s UV zaštitnim slojem.

5114477740001 5419444510001 5419423731001 vs

Zbog visokih temperatura i povećanog gubitka tečnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koži potrebna veća količina vode, zato treba piti najmanje dva litra vode dnevno. Preporuka je unositi tečnost polako, u malim količinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslađena pića koja će samo pojačati dehidrataciju.

Ljeti su česti ugrizi ili ubodi različitih insekata koji se mogu manifestovati crvenilom i svrabežom kože i velikim bolnim otokom. U većini slučajeva stanje se smiri i prođe nakon stavljanja hladnih obloga i umirujućih krema na mjesto otoka.

Vrućine naročito teško padaju starijim i osobama sa zdravstvenim problemima. Tim osjetljivijim grupama najvažnije je da se pridržavaju savjeta ljekara i konsultuju se sa njima kakav uticaj ljekovi koje koriste mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tečnosti u tijelu.

U slučaju da osjetite tjeskobu dok ste vani, potražite pomoć i što prije uđite u hladniji prostor. Pijte vodu ili voćni sok da nadoknadite tečnost. Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili stomaku, često nakon provedenog rada ili vježbe u vrlo vrućem vremenu, pijte tečnost koja sadrži elektrolite, a u slučaju da grčevi ostanu prisutni duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć.

Obavezno se savjetujte s doktorom u slučaju drugih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

bigstock Water splash on fresh fruits 15038090 e1407993331683

Tokom cijele godine, a naročito ljeti treba paziti na čuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti, zbog porasta temperature nepravilno čuvanje namirnica skraćuje vijek trajanja, pa bitno utiče na kvalitet i nutritivnu vrijednost namirnica.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svježe namirnice, adekvatno ih termički obraditi i po mogućnosti svakodnevno pripremati svježe obroke. Posebnu pažnju treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su: meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Kad su obroci u pitanju, treba jesti češće, ali manje količine i izbjegavati hranu bogatu bjelančevinama.

Nastojte da rashladite prostor u kojem živite. Idealno bi bilo da držite sobnu temperaturu ispod 30 stepani Celzijusa danju i ispod 22 stepena noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i hronične bolesnike. Koristite hladniji noćni vazduh da rashladite svoj dom. Otvorite prozore tokom noćnih i ranih jutarnjih sati kada je spoljašnja temperatura niža i na taj način smanjite količinu toplog vazduha unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i roletne, naročito one koji su okrenuti prema suncu, a navucite zavjese, draperije, tende na prozore koji dobijaju jutarnje ili popodnevno sunce.

Udruženje domova zdravlja Crne Gore