Novi servis u KCCG: Građani potvrđuju ili otkazuju zakazane preglede

Crnogorski građani će od ponedjeljka moći jednostavno da potvrde ili otkažu zakazani pregled u Kliničkom centru Crne Gore. To im je omogućeno novim servisom koji je kreiran zato što prošle godine nije realizovano između 25 i 38 odsto zakazanih specijalističkih pregleda zbog nedolaska pacijenata.

Godinu je dana od servisa elektronskog zakazivanja koji je pokazao vrline i mane. Mana je ta što veliki broj pacijenata ne dođe na pregled. Zato je danas predstavljen novi servis za građane “Call centar za potvrdu/otkazivanje specijalističkih pregleda u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG)”.

A novi servis funkcioniše ovako.

“Pacijent će ubuduće petog, šestog i sedmog dana pred zakazani specijalistički pregled, dva puta dobijati poziv u kome mu se kaže da dana tog i tog ima zakazan specijalistički pregled u KC u toj i toj ambulanti. Pritiskom na 0 pacijent potvrđuje da dolazi na pregled, pritiskom na 1 otkazuje pregled. Ukoliko se pacijent prvog dana odazove pozivu u potvrdi pregled, više neće dobijati pozive. Ukoliko poslije tri dana i šest poslatih poruka se ne odazove pozivu, sistem će ga automatski eliminsati iz liste zakazanih specijalističkih pregleda i istu osloboditi drugom pacijentu”, objasnila je generalna direktorica Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u Ministarstvu zdravlja Vesna Miranović.

To što gotovo svaki treći građanin ne dođe na zakazani pregled, Klinički centar dosta košta. Koliko, tek treba da izračunaju.

“Mi u dopunskim i vanrednim ambulantama angažujemo ljekare koji moraju biti tu određeni broj sati, čekajući zadnjeg pacijenta. Ono što smo mi uradili je da smo otvorili sve ambulante do kraja godine. Ne krijemo da imamo problem na pojedinim klinikama. Imamo nedostatak kadra, dok nam ne dođu ljudi sa specijalizacije. Otvorili smo dopunske i vanredne ambulante i ambulante vikendom, kako bismo stvorili uslove da najvećem broju pacijenata izađemo u suret i taj se broj pregleda uradi u roku od mjesec dana”, kazala je direktorica Kliničkog centra Zorica Kovačević.

Izvor: CDM