U Kliničkom centru uskoro majke i bebe zajedno

Na Klinci za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Crne Gore za dva mjeseca bi trebalo da počne primjena Baby friendly programa odnosno od tada će bebe i majke biti svo vrijeme zajedno do izlaska iz porodlišta.

Iz Kliničkog centra Crne Gore su krajem prošle godine najavili da će u januaru 2018. početi sa pripremama za implementaciju ovog programa.

U Kliničkom centru, kako kažu, zbog nedostatka prostora do sada nijesu bili u prilici da primjenjuju ovaj program.

“Crna Gora će konačno dočekati da majka i beba na Klinici za ginekologiju imaju mogućnost da budu zajedno od prvog momenta. Potrebno nam je nekih dva mjeseca da Baby friendly bude gotov”, rekla je direktorica KCCG Zorica Kovačević.

Početak radova na rekonstrukciji Klinike za ginekologiju je odložen zato što su odlučili da paralelno rade i dodatne sobe na odeljenju za intenzivnu i polu intenzivnu njegu na četvrtom spratu. Dodaje da su novac za sve to obezbijedili zahvaljujući donacijama.

Vrijednost građevinskih radova je 400 hiljada eura, a još pola miliona je potrebno obezbijediti za opremu.

“Mi se spremamo tokom naredne nedjelje da raspišemo tender, očekujemo za nekih mjesec dana da ćemo izabrati izvođača radova i uporedo ćemo krenuti u završetak i jednog i drugog posla”, najavila je Kovačević.

Na pitanje TV Vijesti da li je slučaj zamjene beba u Kliničkom centru ubrzao realizaciju ovog projekta, Kovačević odgovara odrično, navodeći da su već početkom godine obezbijedili novac za to.

UNICEF već godinama šalje poruke da sva crnogorska porodilišta treba da budu po mjeri beba.

“Na ovaj način, razvija se zdrav emotivni odnos između majke i bebe i svakom djetetu se obezbjeđuje najbolji mogući početak života”, rekla je Jelena Perović iz UNICEF-a.

Iz UNICEF-a objašnjavaju da se, uvođenjem Baby friendly programa, mogućnost ponavljanja ovakvog slučaja svodi na minimum.

“Jedna od dobrih stvari ove inicijative jeste da je nemoguće da dođe do zamjene beba, jer su one stalno u istoj prostoriji sa majkom od porođaja”.

Izvor: Vijesti