Prva laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme

U Opštoj bolnici Kotor prvi put u Crnoj Gori izvedena laparoskopska operacija malignog tumora debelog crijeva u području sigme. Sigma je dio debelog crijeva gdje je najčešća lokacija maligne bolesti, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Maligni tumor debelog crijeva je najčešča maligna bolest probavnog sistema i treća po učestalosti među svim malignitetima.

Nakon provedenih edukacija u inostranstvu i bogatog iskustva u minimalno invazivnoj hirurgiji, hirurški tim kotorske bolnice na čelu s prim dr Ivanom Ilićem uspješno je izveo ovu zahtjevnu operativnu proceduru.

Njena prednost u odnosu na klasičnu operaciju je u bržem oporavku pacijenta, bržem uspostavljanju crijevne funkcije, kraćoj hospitalizaciji, manjoj upotrebi lijekova i minimalnim rezovima na trbušnom zidu.

Ranije su, u više navrata, urađene laparoskopske operacije i na drugim dijelovima debelog crijeva kod pacijenta oboljelih od maligne bolesti.

Laparoskopske operacije maligne bolesti debelog crijeva se sve češće izvode u razvijenim zemljama radi koristi koje donose pacijentima, a vezane su za kadrovsku obučenost i tehnološku opremljenost. Na ovaj način se i naša zemlja pridružuje ovom trendu u savremenoj hirurgiji probavnog sistema.

Izvor: Portal analitika