Crna Gora četvrta u Evropi po broju gojazne djece

Procenat gojazne djece u Crnoj Gori je visok, a gojaznost uzima epidemiološke razmjere, saopšteno je na današnjoj nacionalnoj konferenciji „Gojaznost djece u Crnoj Gori, prilike i izazovi“.

„Situacija u Crnoj Gori je zabrinjavajuća. Prema podacima Nacionalnog istraživanja o gojaznosti u populaciji djece koje je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ekspertski i finansijski podržala, a sproveo Institut za javno zdravlje, prevalenca prekomjerne kilaže, uključujući i gojaznost, iznosi 37% u populaciji dječaka i 29 % u populaciji djevojčica. Što se tiče Evrope, Crna Gora se nalazi na nezavidnom četvrtom mjestu, nakon Španije, Grčke i Italije“, kazala je Mina Brajović, šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori.

Istraživanjem je obuhvaćeno 3,5 hiljada djece, prvog i drugog razreda, a ispitano je 1.754 djece iz 100 osnovnih škola širom Crne Gore. Takođe, ispitani su i roditelji (1.357) koji su govorili o socioekonomskom statusu, o ishrani djece, fizičkoj aktivnosti i vremenu koje provode pred ekranom.

Enisa Kujundžić, specijalista higijene, kaže da su podaci dobijeni istraživanjem obeshrabrujući.

„Vidimo da čak 22,8 % imamo gojaznih dječaka, 18 % predgojaznih. Isti je broj i predgojaznosti kod djevojčica. Svaka deseta djevojčica je gojazna.Takođe smo vršili analizu i prema stepenu urbanizacije gdje smo primijetili da je najveći broj predgojazne djece u prigradskim naseljima, a najmanji broj gojaznih i predgojaznih je u ruralnim predjelima“, kazala je Kujundžić.

Što se tilče stavova roditelja, samo 1% smatra da im je dijete gojazno, a čak 88% ispitanih smatra da njihovo dijete ima normalnu tjelesnu masu.

„Ako promijenimo procente koji se tiču percepcije roditelja, promijenićemo i procente koji se odnose na gojaznost djece“, kaže Kujundžić.

Prema izjavama roditelja, skoro polovina djece konzumira voće svaki dan. Skoro svako deseto dijete konzumira slatkiše svaki dan, dok slane grisine jede 7,7 % djece. Samo 3 % roditelja navodi da im djeca jedu brzu hranu.

Ministar sporta Nikola Janović, kaže da je fizička aktivnost naročito bitna kako bi se smanjio procenat gojazne djece.

„Posebnu obavezu i odgovornost imamo u oblasti sprovođenja podsticajnih mjera za uključivanje što većeg broja djece u sportske aktivnosti. Saglasno navedenom a u želji da se što veći broj djece bavi sportom i razvija zdrave stilove života, otpisali smo sporazum o saradnji u oblasti školskog sporta sa Ministarstvom prosvjete, i preuzeli realizaciju svih aktivnosti koje se odnose na sprovođenje školskih sportskih takmičenja“, kazao je Janović.

Implementacija ove studije u Crnoj Gori počela je u aprilu 2016. godine, kada je osnovan Nacionalni koordinacioni tim na čelu sa Institutom za javno zdravlje i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, kao rukovodiocima projekta. Projekat su podržali Svjetska zdravstvena organizacija, Ministarstvo zdravlja Crne Gore i Ministarstvo prosvjete.

Izvor: Fosmedia.me