Danas počinje nedelja zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, iz CAZAS-a podsjećaju na obaveze preuzete usvajanjem ciljeva održivog razvoja. U skladu sa globalnom temom, univerzalne zdravstvene zaštite pod sloganom “Zdravlje za sve” danas će zvanično početi nedjelja zdravlja koja će trajati do 15. aprila.

Svaka osoba treba da ostvari svoje pravo na najviši mogući nivo zdravlja. Zdravstvena zaštita treba biti dostupna svima. Potpuno. Kvalitetno. Blagovremeno. Bez diskriminacije. Poštujući ljudska prava. Univerzalna zdravstvena zaštita postignut je onda kada je politička volja za tim jaka.

U skladu sa ovogodišnjom kampanjom svi lideri i donosioci odluka pozivaju se da ispunjavaju obaveze u domenu ostavarivanja ciljeva održivog razvoja i konkretne korake za unapređenje zdravlja svih ljudi, na koje su se obavezali. To znači obezbjeđivanje da svako ima svugdje pristup osnovnim zdravstvenim uslugama bez suočavanja sa finansijskim poteškoćama.

Na današnji dan važno je naglasiti moć donosioca odluka da transformišu zdravlje svoje nacije kao i važnost vođenja efikasnog strukturiranog dijaloga o politikama kako unaprijediti univerzalnu zdravstvenu zaštitu na domaćem nivou.
CAZAS pozdravlja sve napore koje je Crna Gora do sada realizovala u oblastima ostavrivanja ciljeva održivog razvoja ali upozorava da ima dosta posla u rješavanju nagomilanih problema u zdravstvu.

Nedjelja zdravlja, koju CAZAS realizuje sa partnerima, počinje danas online kampanjom na portal www.zdravlje.co.me U utorak, 10. aprila u saradnji sa Nacionalnim savjetom za alkohol i Ministarstvom zdravlja u Domu zdravlje Blok V u Podgorici biće postavljen info štand gdje će svi moći da se edukuju o štetnim posledicama upotrebe alkohola i pravima pacijenata.

Srijeda, 11. april rezervisana je za panel diskusiju u saradnji sa Udruženjem “Roditelji” na temu “Ishrana djece u vremenu loših navika” koja će se održati u EU info centru u Podgorici od 10h.
Dan otvorenih vrata u drop in centru Podgorica, održaće se u petak 13. aprila u 12 časova gdje ćemo sa svim zainteresovanima osim bolesti zavisnosti razgovarati i o servisima podrške u lokalnim zajednicama za osobe koje su pogođene problemom zavisnosti.

Nedelja zdravlje biće završena učešćem na Festivalu zdravlja u TC “Delta” gdje će tokom dva dana na štandu CAZAS-a svi moći da se edukuju o raznim oblastima zdravlje sa stručnjacima i edukatorima.