Da li žene u Crnoj Gori imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu?

Ukoliko ste žena redovan preventivni pregled kod ginekologa može ne samo da Vam sačuva zdravlje već i spasi život. Istraživanja su pokazala da je drugi najveći uzročnik smrti žena u Crnoj Gori, poslije raka dojke, rak grlića materice koji je moguće uspješno liječiti ukoliko se otkrije na vrijeme.

Zabrinjava činjenica da trećina žena u Crnoj Gori ne odlazi na redovne preglede usled čega je Ministarstvo zdravlja na nivou cijele Crne Gore pokrenulo akciju „Skrining karcinoma grlića materice“.

U glavnom gradu funkcionišu 4 centra i dva punkta u Golubovcima i Tuzima u kojima je zaposleno ukupno 8 ginekologa koji u dvije smjene sprovode sledeće aktivnosti:

1. Rana detekcija tj. prevencija svih vrsta karcinoma, kako u smislu otkrivanja premalignih lezija tako i opšta edukacija u smislu čuvanja opšteg stanja zdravlja žena. Ovo se odnosi posebno na grlić materice, jajnika i sluznice materice;
2. PA-PA nalaz, kolkoskopija, HPV tipizacija, liječenje infekcija, podizanje imunog sistema i davanje savjeta;
3. Kroz svakodnevni rad svih ginekologa funkcionišu savjetovališta za sterilitet, trudnice, kontracepciju, reproduktivno zdravlje, škola roditeljstva i škola trudnica .

Kako zakazati pregled?

Da bi mogli da ostvarite pravo na ginekološki pregled prije svega morate imati izabranog ginekologa na način što ćete lično posjetiti neki od centara (Stari aerodrom, Konik, Blok 5, studentski centar) i provjeriti da li ima mjesta kod doktora koji u njima rade.

Nakon što ste registrovani kod svog ginekologa pregled možete zakazati lično u prostorijama centra, pozivom na broj 19816 ili elektronskim putem.

Elektronsko zakazivanje

Pristup portalu je moguć putem web adrese (www.ezdravlje.me) ili odgovarajuće mobilne aplikacije (eZdravlje.me). Da biste pristupili ovom online servisu, neophodno je da se obratite svom izabranom doktoru kako biste dobili odgovarajući PIN kod. Prijava se obavlja ukucavanjem broja zdravstvene knjižice (desetocifreni broj koji je upisan na prvoj strani zdravstvene knjižice), i PIN koda.

Kako izgleda pregled?

Na samom početku ginekolog će Vam postaviti nekoliko pitanja kao što su: sa koliko godina ste prvi put dobili menstruaciju, da li ste nekada bili trudni ili rađali, da li ste imli neke ozbiljnije bolesti, da li je u Vašoj porodici neko imao kancer, da li ste na nekoj terapiji…

Nakon razgovora uslijediće bimanuelni pregled (rukama) koji je u potpunosti bezbolan. Nakon ovog pregleda, ginekolog će uzeti uzorak za nekoliko testova. Jedan od najvažnijih testova zbog kojih se ide kod ginekologa je Papanikolau ili papa test koji služi za otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promena na grliću materice. Osim toga, lekar će štapićem sa vatom uzeti uzorak vaginalnog sekreta da proveri da nemate neku infekciju.

Ginekolog će vam na kraju verovatno uraditi i pregled ultrazvukom koji omogućava promatranje jajnika i maternice, kao i dijagnosticiranje promjena njihove veličine, izgleda i položaja.

U slučaju potrebe pacijentica se može uputiti na određenu dodatnu obradu, krvne testove ili analizu hormona.

Gužve kod ginekologa…

Fond za zdravstveno osiguranje objavio je da je u 2017. godini ostvareno 182.215 pregleda od čega 90.162 pregleda u Podgorici. Kada se uzme u obzir da je 54.155 žena u Podgorici odabralo nekog od ovih 8 ginekologa te da je broj pacijentkinja povećan usled priliva stanovništva iz drugih krajeva države evidentno je da je zdravstveni sistem preopterećen. U Domu zdravlja kažu da svaki ginekolog po danu ima zakazanih od 40 do 60 pacijentkinja. Nekada se uslijed hitnih intervencija koje doktori moraju istog dana da obave odlažu preventivni pregledi pa pacijentkinje čekaju duži vremenski period. Tako za pregled ostaje tek nekoliko minuta.

Ukoliko se odlučite za privatnog ginekologa pregled ćete platiti 30eur, ultrazvuk isto toliko dok će Vam za nalaze trebati dodatnog novca okvirno 100eura.

Ženama i djevojkama koje su seksualno aktivne se preporučuje da jednom godišnje posjete ginekologa kako bi se primijetile i najmanje promjene koje mogu uticati na reproduktivno zdravlje i da bi se reagovalo na vrijeme. Takođe doktoru se treba obratiti i ukoliko se pojavi problem kao što je svrab, peckanje, pojačan sekret, bol u donjem dijelu stomaka ili pak poremećaj menstrualnog ciklusa.

Ivana Smolović