Sačuvajte zdravlje bubrega

U svijetu se 8. mart obilježava kao Svetski dan bubrega. Šta spada u rizična ponašanja i koji su načini očuvanja zdravlja bubrega možete pročitati u nastavku.

Visok krvni pritisak, dijabetes i nasljedna sklonost ka nefrološkim bolestima povećavaju rizik od bolesti bubrega. I bez tih faktora rizika zdravlje bubrega može da bude ugroženo infekcijama, nedovoljnim unosom tečnosti, konzumiranjem pretjerano slane hrane, ali i korišćenjem nekih ljekova i dodataka ishrani.

Kada bubrezi postaju preopterećeni toksinima, može doći do bolesti bubrega i mokraćnog mjehura. Muškarci obično imaju veći rizik za razvoj hroničnih bubrežnih bolesti nego žene. Ovdje su neki znakovi i simptomi bolesti bubrega:

– češća potreba za mokrenjem ili problem kontrolisanja mokrenja
– bol u donjem dijelu leđa
– bol ili peckanje prilikom mokrenja
– oticanje oko lica, očiju, nogu i članaka
– krv u urinu.

Ako su bubrezi normalni, oni ne zahtijevaju posebnu brigu. Zdrava, uravnotežena prehrana i adekvatan unos vode dovoljni su za održavanje bubrega.

Da bi vam bubrezi ostali zdravi probajte da se što više pridržavate sljedećih pravila:

1. Unosite dovoljno tečnosti, najbolje obične vode, ali ne pretjerujte. Nasuprot ustaljenom vjerovanju, nijedna studija nije dokazala da je povećen unos vode efikasan u poboljšanju rada bubrega. Iako je uvijek dobro piti dovoljne količine vode, više od uobičajenih šest-osam čaša svakodnevno najverovatnije neće pomoći bubrezima da bolje rade.

2. Jedite zdravu hranu. Vaši bubrezi mogu da tolerišu širok spektar navika u ishrani, ali većina problema s bubrezima nastaje kao posljedica drugih zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes. Zbog toga se savjetuje da usvojite naviku da jedete zdravo i umjereno, kako biste svoju težinu i krvni pritisak držali pod kontrolom. Spriječavanje nastanka dijabetesa i visokog krvnog pritiska pomoći će bubrezima da ostanu u dobrom stanju.

3. Vježbajte redovno. Ako ste zdravi, vježbanje je dobro zato što, poput zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost može da spriječi gojenje i hipertenziju. Ipak, vodite računa o tome koliko vježbate, posebno ukoliko nemate kondiciju. Ako se preforsirate kada niste zdravi i u formi, to može da bude naporno za vaše bubrege, kaže dr Sajmon.

4. Budite oprezni sa upotrebom suplemenata i biljnih ekstrakata. Pretjerana upotreba vitaminskih suplemenata i pojedinih biljnih ekstrakata može da bude štetna za bubrege.

5. Prestanite da pušite. Pušenje može da ošteti krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u bubrege, koji zbog toga ne mogu da funkcionišu na optimalnom nivou. Pušenje takođe povećava rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, kao i od raka bubrega.

6. Ne pretjerujte sa ljekovima koji se dobijaju bez recepta. Tablete koje se dobijaju bez recepta, kao što su “ibuprofen” i drugi, mogu da izazovu oštećenje bubrega ako se redovno uzimaju tokom dužeg perioda. Ako imate zdrave bubrege i povremeno koristite ljekove protiv bolova, oni vjerovatno ne predstavljaju rizik. Međutim, ako ih pijete protiv hroničnog bola ili artritisa, trebalo bi da razgovarate sa svojim ljekarom o tome da prati šta se dešava s vašim bubrezima.

7. Ako ste u rizičnoj grupi, idite na redovne preglede bubrega. Ako imate dijabetes ili visoki krvni pritisak, vaš ljekar bi trebalo da provjerava da li bubrezi normalno rade, kao dio rutinske kontrole.