Uspješno ugrađen stent u gornju šuplju venu

U petak je u angio sali Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), kod pacijenta Vojislava Konatara (1958) iz Podgorice, sa uspjehom ugrađen stent u venski sistem sredogruđa, odnosno, gornju šuplju venu.

Intervenciju je izveo tim KCCG, na čelu sa interventnim radiologom dr Vesnom Sjekloćom Ivanović uz podršku interventnog radiologa iz Beograda, prof. dr Dragana Sagića iz Instituta za kardiovaskularne bolesti (IKVB) Dedinje.

Pacijent se nakon uspješno izvedene intervencije oporavio i danas je otpušten kući. On nije skrivao zadovoljstvo što je riješio veliki zdravstveni problem koji ga je životno ugražavao i izrazio je veliku zahvalnost cijelom tim KCCG a posebno dr Sjekloći Ivanović.

“Mogu da kažem da je ovom intervencijom meni potpuno vraćan život. Ja do sada nijesam mogao da obavljam osnovne fiziološke i druge funkcije kako treba. Raspitivao sam se prije nego što sam ovu intervenciju uradio ovdje, da idem negdje u Evropu, bilo gdje da to završim. Svuda je to bilo pod znakom rizičnosti i teško se ko prihvatao toga. Dr Sjekloća je prihvatila i ulila mi neko samopouzdanje i ja sam insistirao da mi to ona uradi sa svojom ekipom. Posijle toga ja se osjećam tako dobro, kao da nijesam imao taj problem”, sa velikim zadovoljstvom pričao je Konatar koji je zbog svoje osnovne bolesti liječen i u Americi.

rsz 37

“Svaka čast ovom Centru zato što je ovaj Centar uradio nešto što po mojim saznanjima, a ja sam se raspitivao, spada u sami vrh svjetske medicine. Tako da ih svakako treba pohvaliti i treba im pomoći i u budućem radu, jer ima mnogo ljudi koji se nalaze u tako komplikovanim situacijama. Ne moraju da idu privatno, ne moraju da idu u Evropu, sve mogu da obave ovdje” izričit je Konatar.

U saradnji sa IKVB Dedinje i prof. dr Draganom Sagićem uspješno je urađena planirana intervencija. Pacijent je preveden na Odeljenje i data mu je dalja medikamentozna terapija. Dva sata nakon intervencije kod pacijenta je došlo do poboljšanja kliničke slike, u smislu značajnog smanjena otoka glave, vrata i gornih ekstremiteta, što je rezultat uspostavljanja venske cirkulacije nakon postavljanja stenta.

Dva dana nakon intervencije, pacijent je otišao bez tegoba kući na dalje ambulantno liječenje.

“Ova vrsta intervencije se radi sporadično i u velikim centrima iz istih-vitalnih indikacija, pa je samim tim i naše zadovoljstvo veće što smo ovako komplikovanu proceduru sa uspjehom završili”, kazala je dr Sjekloća Ivanović.

Foto: KCCG