U KCCG po drugi put rađena biopsija mišića i nerava

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), uz podršku prof. dr Sanje Milenković, patologa iz KBC – Zemuna, kod sedam pacijenata urađena je biopsija mišića i nerava radi precizne dijagnostike neuromišićne bolesti. U pitanju je multidisciplinaran pristup dijagnostikovanja pacijenata sa nejasnim neuromišićnim oboljenjima.

Ovo je drugi put da se navedena biopsija radi u KCCG. Takođe uz podršku prof. dr Milenković biopsija kod pet pacijenata prvi put je rađena u junu tekuće godine.

U dijagnostici, pored prof. dr Sanje Milenković, koja je šef referentne Nacionalne laboratorije za neuromišićne bolesti i laborantkinje Vere Majstorović iz KBC-a – Zemuna, učestvovali su i ljekari i medicinske sestre-tehničari iz KCCG: direktor Klinike za neurologiju, neurolog dr Jevto Eraković, zatim hirurzi prof. dr Miodrag Radunović i dr Janko Žujović, direktor Centra za patologiju, patolog prof. dr Filip Vukmirović, kao i patolozi prof. dr Mileta Golubović i doc. dr Ljiljana Vučković, zatim glavni tehničar Urgentnog centra Mitar Saveljić, instrumentarke Nataša Jovanović i Slađana Đuričković, medicinska sestra Vera Janković, kao i laboranti Centra za patologiju Boban Peruničići i Danijela Dragaš.

“Danas radimo biopsiju mišića i nerava u cilju diferencijalne dijagnostike nejasnih pacijenata. Smatra se da u Crnoj Gori ovakvih pacijenata godišnje. ima oko 30. Benefit i značaj je ogroman, kako za pacijente tako i za nas” kazao je ovim povodom dr Eraković pojašnjavajući da se benefit pacijenata ogleda u tome što mogu kompletnu dijagnostičku proceduru da ostvare u Kliničkom centru, odnosno u svojoj državi. Za ljekare benefit se ogleda u “postavljanju jasne dijagnoze kod pacijenata kod kojih su nam bile prilično nejasne”, pojasnio je dr Eraković.

Prof. dr Milenković je kazala da je tehnika uzimanja neuromišićnih biopsija posebna. Nakon što hirurg uradi biopsiju isječak se dostavlja u laboratoriju gdje je, kako je ona kazala “prvi trenutak obrade neuromišićnog tkiva”.rsz 132

Uzeti uzorak se prvo smrzava na temperaturi od -170º, a nakon toga slijedi procedura koja može da traje i do 24 sata. To je analiza bolesti, prvenstveno mišića i perifernih nerava.

“Mi govorimo o kategoriji retkih bolesti, to je na 2000 jedan pacijent, i u većini slučajeva to su nasledne bolesti. Mi u regioni, u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i uopšte ceo region, nemamo gentsku bazu naslednih bolesti, posebno miopatija. Mi smo u nekim projektima, koji su bili sa Njukaslom, radili sekvencioniranje genoma, otkrili nove mutacije koje nisu uobičajene za ostatak sveta. To je i publikovano. Od 2010. godine to je u Srbiji uvedeno kao nova tehnologija”, kazala je prof. dr Milenković.

Prof. dr Filip Vukmirović, direktor Centra za patologiju KCCG zahvalio se na saradnji i podršci prof. dr Milenković, koju KCCG angažuje kao redovnog konsultanta, ističući da je ona eminentni ekspert u regionu, od Grčke do Austrije pa i šire, za ovu vrstu patologije.

Praksa biopsije mišića i nerava u KCCG otpočela je ove godine. Pacijenti su ranije morali da idu u druge centre kako bi im bila urađena ova biopsija, ali bi na kraju svi uzorci završavali kod profesorice Milenković. Ovim putem je omogućeno našim pacijentima, da cjelokupnu dijagnostiku, koja je dosta složena, odrade u KCCG.

 

Foto: KCCG