Dr Ikuo Kamiyama iz Tokia posjetio KCCG

Torakalni hirurg, prof. dr Ikuo Kamiyama sa Keio Univerzitetske klinike iz Tokia, na poziv grudnog hiruga dr Branka Čampara posjetio je Klinički centar Crne Gore.

Dr Kamiayama je eminentni profesor koji se bavi resekcijom i transplantacijom pluća kao i robotičkom hirurgijom. Grudni hirurzi Hirurške klinike, dr Obrad Vujadinović, dr Branko Čampar i dr Bojan Milačić, za vrijeme trodnevne posjete upoznali su japanskog hiruga sa operativnim procedurama i liječenjem iz oblasti torakalne hirurgije koje se sprovode u Centru za grudnu hirurgiju naše ustanove.

Japanski hirurg je kazao da je glavna zgrada Kliničkog centra unutra funkcionalna i dobro organizovana iako spolja izgleda stara.

Iskazao je iznenađenje da Crna Gora raspolaže samo sa tri grudna hirurga, što znači jedan na preko 200 hiljada stanovinika. U Japanu, kazao je dr Kamiyam, imaju 3 hiljade grudnih hirurga, odnosno jedan ljekar na 40 hiljada stanovnika.

Hiruzi Kliničkog centra su za kratko vrijeme boravka uvaženog kolegu, kome je ovo prva posjeta Crnoj Gori, upoznali i sa dijelom crnogorskih kulturnih i prirodnih ljepota.

Foto: KCCG