Završena edukacija ljekara u Turskoj

Ministar Hrapović primio je danas 5 ljekara koji su zavšili edukacije iz oblasti regionalne anestezije i fiberendoskopije, hirurgije kičme i hirurgije jetre.

Ministar zdravlja dr Kenan Hrapović razgovarao je danas sa ljekarima koji su se vratili sa edukacije iz Turske. Sastanku je prisustvovao ambasador Turske u Crnoj Gori, NJ.E. Serhat Galip, uz čiju je podršku i realizovan odlazak crnogorskih ljekara u tu zemlju, a u okviru projekta Kontiunirane medicinske edukacije, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja.

Pet ljekara iz Kliničkog centra Crne Gore boravilo je od 16.10. do 27.10. u najstarijoj turskoj bolnici „Numune“ u Ankari.

Dr Violeta Šanović i dr Alma Kalač sa Klinike za anesteziju dobile su priliku da unaprijede svoje znanje u oblasti regionalne anestezije i fiberendoskopije, dok se dr Aleksandar Jušković sa Klinike za ortopediju usavršavao u oblasti hirurgije kičme.

Dr Dragan Šarić sa Hirurške klinike i dr Predrag Bajić, sa Hirurške klinike usavršavali su se u oblasti hirurgije jetre.

Ministar Hrapović je pohvalio napore turske ambasade prilikom organizovanja edukacije i zahvalio se ambasadoru Galipu u ime zdravstvenog sistema što je Vlada republike Turske obezbijedila boravak naših ljakara i edukaciju u ovom renomiranom zdravstvenom centru.

On je istakao da je odlazak ljekara početak saradnje dvije zemlje na ovom polju, koja će u narednom periodu biti intenzivirana. Planirano je da sličan sistem edukacije u Turskoj pohađa još 120 crnogorskih ljekara.

Ljekari koji su bili na edukaciji prenijeli su pozivitne utiske ministru Hrapoviću, koji je rekao da se u kontinuitetu radi na nabavci medicinske opreme i tehnološkom osavremenjavanju koje će omogućiti da stečena znanja primijene i u Crnoj Gori.

Dr Predrag Bajić je, uz zahvalnost ministru zdravlja i ambasadoru Turske, istakao značaj projekta i naglasio da bi savremena laparoskopska hirurgija, kakva se primjenjuje u Turskoj, dugoročno donijela značajne benefite za crnogorski zdravstveni sistem i njene građane.

„Biti u toku sa savremenim medinickim trendovima cilj je kojem teži crnogorski zdravstveni sistem, a ovakvi edukativni programi značajno doprinose unapređenju zdravstva. Stečena iskustva rado ćemo podijeliti sa ostalim kolegama“, rekla je dr Violeta Šanović.

Boravak ljekara u Turskoj dio je projekta Kontinuirane medicinske edukacije, za koji je država ove godine izdvojila 700 hiljada EUR.

Foto: Ministarstvo zdravlja