Kovačević: Više od polovine uputa neopravdano

Analiza koju je sproveo Klinički centar pokazala je da je više od polovine uputa koje su izabrani doktori napisali od kada je na snazi elektronsko zakazivanje kod ljekara specijalista, bilo neopravdano, a najveći problem prisutan je na Internoj klinici (endokrinologija, reumatologija, hematologija) – kazala je direktorica ove zdravstvene ustanove Zorica Kovačević.

Prema njenim riječima, podaci o tome prije mjesec dostavljeni su Ministarstvu zdravlja koje treba da utvrdi zašto je toliki priliv uputa prema Kliničkom centru iz primarne zdravstvene zaštite.

Kovačević poručuje da „osnovna djelatnost specijaliste nije da sjedi u ambulanti, već izabrani doktor mora početi da liječi, a ne samo da piše upute“.

Čelnica Kliničkog centra u razgovoru za Pobjedu kaže i da nema najavu da će do kraja godine tu ustanovu napustiti još ljekara, iako se „u poslednje vrijeme mnogo spekuliše o odlivu kadra, sa često neprovjerenim podacima“.

POBJEDA: Među ključnim zadacima koje ste sebi postavili bilo je i da ćete učiniti sve da spriječite odlazak ljekara iz Kliničkog centra, tako što će im, pored ostalog, biti omogućeni bolji uslovi rada, ali i veće plate. Dio ljekara ipak je otišao ili je najavio da će to učiniti do kraja godine. Imate li podršku Vlade, odnosno resornog ministarstva, za prijedloge o povećanju plata i stvaranje boljih uslova rada za ljekare?

KOVAČEVIĆ: Jedan od ključnih zadataka, a to je stvaranje boljih uslova za liječenje, sa uspjehom realizujemo. Uvjerena sam da ćemo poboljšati i standard zaposlenih. Na ovu temu, kao što je poznato, Ministarstvo zdravlja i Sindikat zdravstvenih radnika vode intenzivne pregovore i očekujem pozitivan ishod.

O odlivu kadra se mnogo spekuliše, često sa neprovjerenim podacima.

Podsjetila bih crnogorsku javnost da nije novost da pojedinci svih profila traže zaposlenje tamo gdje njima najviše odgovara, a motivi su različiti, što je slučaj i sa medicinskim kadrom. Odlazak ljekara iz KCCG ili Crne Gore nije nešto što se samo sada dešava.

Ljudi dolaze i odlaze. Jedan dio je u penziji, jedan vani, neko odlazi u privatni sektor i mi ih angažujemo zbog nedostaka kadra i lista čekanja.

POBJEDA: Koliko je isplativo da honorarno angažujete ljekare koji su ranije napustili Klinički centar i otišli u privatnu praksu, kao i doktore iz drugih zemalja?

KOVAČEVIĆ: Naravno da je isplativo i ovo nije ništa novo. Uvijek je finansijski opravdanije dovesti ljekara u ustanovu nego upućivati pacijente na liječenje van Crne Gore. To rade sve zdravstvene ustanove koje se suočavaju sa deficitom kadra iz bilo kog razloga.

Važno je znati da neke oblasti medicine nećemo razvijati iz finansijskih razloga. Mala smo država i za neka oboljenja, kod kojih se bilježi mali broj pacijenata na godišnjem nivou, finansijski nije opravdano stvarati kadar i infrastrukturu. I mnogo bogatije države ne razvijaju određene grane medicine, već se time bave samo određeni centri.

Izvor: Pobjeda