Put odvikanja od kocke

Kako je slučaj i sa drugim zavisnicima, zavisnici od kocke dugo ne prihvataju da imaju problem i da im je potrebna pomoć. Za taj korak se uglavnom opredjeljuju kada su izgubili većinu prijateljstava, narušili porodiče odnose, rastali se sa partnerima, izgubili posao, zapali u dugove.

Prvi korak ka izlječenju je priznavanje problema. To je ujedno i najteži korak, ali kada shvatite da ste izgubili gotovo sve i da ne znate kako dalje, da nemate nade da će biti bolje odlučićete se na taj korak mnogo lakše nego što bi ranije.

Kada ste na dnu jedino možete ići gore.

Jedan od prvih poteza koji se od vas očekuju jeste da povratite dobre odnose sa bliskim ljudima. Oni su ključna karika koja će vas vratiti na pravi put onda kada krenete da posustanete.

Morate pogaziti ponos, priznati im da ste svjesni svoje krivice, pokazati da se kajete, da ste spremni da sve ispravite. Sigurno će vam pružiti makar još jednu šansu koju ne smijete zloupotrijebiti i iznevjeriti.
Neka vam osjećaj da im dugujete i da ne želite da ih povrijedite bude podsjetnik šta više ne smijete da radite.

U procesu opiranja kockanju može poslužiti moderan trik borbe tehnologijom protiv tehnologije. Raspitajte se o instaliranju softvera na vaš kompjuter koji blokiraju sajtove za kockanje.

Ako ste vješti sa računarima instalirajte sami, u suprotnom vam neki prijatelj može pomoći u tome ili se možete obratiti nekom servisu, sigurno će svi biti spremni da pomognu.

Sigurno svako ima svoju omiljenu kladionicu ili kockarnicu, mjesto gdje se najčešće odaje svom porivu. Bilo da je blizu kuće ili posla, treba je izbjegavati, ako je potrebno uhvatite poduži krug kako bi je izbjegli. Teško da ćete na tom putu izbjeći sva ostala ista mjesta, ali probajte.

Napišite sebi negdje sve loše strane svoje zavisnosti (i uvijek imajte to kod sebe), gdje vas je dovela i zašto ste odlučili da vam je potrebna pomoć, kako ste se osjećali u najtežim trenucima, šta ste tada sebi i drugima obećali, itd.

Takođe, ako vam to pomaže možete potražiti motivacione poruke i video zapise. Svim ovim zapisima se vratite kada dođete u iskušenje. Možda će vam sopstvene riječi i upozorenja biti najbolji podsjetnik i najbolja blokada poriva.

Koristite internet za dobre stvari. Na njemu probajte da potražite načine odvikavanja, u svojoj državi ili u regionu. Postoje grupne i individualne terapije. Otkrijte koja vam najviše odgovara.

Možete posjetiti psihologa, kroz kontinuirane posjete pomoći će vam da dublje zavirite u to kako je došlo do vaše zavisnosti i kako se osoba vašeg karaktera može dalje usmjeriti ka izlječenju.

Potražite grupe anonimnih alkoholičara, niko vas neće razumjeti dobro koliko i osoba koja u datom trenutku prolazi kroz borbu protiv zavisnosti. Razmislite i o savjetovalištima za kockare ili e-savjetovanjima.

Svakako da morate svoje najbliže uputiti u svoje metode i čitav proces, kako bi vam na pravi način pomogli i znali koja je njihova uloga u vašem odvikavanju. Možete im čak dozvoliti da upravljaju (većim) dijelom vaših finansija.

Zvuči pomalo surovo, pogotovo ako niste adolescent, već sami zarađujete svoj novac, ali to je samo privremeno stanje. U tom procesu će vam kroz par mjeseci vjerovatno ostati i novca da izmirite dio vaših kockarskih dugova.

Dajte svoj doprinos u pomaganju osobama sa sličnim problemom. Ako ste i sami bili maloljetni kockari, u slučaju da svjedočite kockanju maloljetnih lica, najbolje bi bilo prijaviti kockarnice i kladionice koje su im dozvolile pristup.

Nadležne službe će se postarati da vlasnici tih objekata budu kažnjeni.

Pomoć I podršku vam takođe mogu pružiti i neke nevladine organizacije. Nevladina organizacija ADP Zid već nekoliko godina posjeduje program za zavisnike od kocke.

Javna ustanova za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci i nehemijskih zavisnika nalazi se u Podgorici, na Kakarickoj gori. Na njihovom sajtu možete pronaći kontakt i adresu, ali se i informisati u njihovim programima i uspjehu istih.

Vrlo je vjerovatno da i sami poznajete osobe koji su u procesu odvikavanja ili su se već odvikli od zavisnosti od koje i sami patite. Upravo tim osobama se možete obratiti za pomoć, a oni vas dalje informisati kome da se obratite, ali i podijeliti vam svoje iskustvo.

To je još jedna potvrda da niste sami u svojoj zavisnosti, da postoje ljudi, ustanove i organizacije koje će vam pomoći u odvikavanju.

Prihvatite da vam treba pomoć, okružite se voljenim ljudima, obratite se osobama koje vam mogu pomoći da pomognete sami sebi.

Srećno!

Saša Sekulić