Vrste kockanja i kako prepoznati zavisnika od kocke

U današnjem, modernom dobu, pristup naprednoj tehnologiji je naravno prednost. Ali kako to obično biva postoje negativne strane ove povoljnosti. Tako na primjer postoje razni aparati i programi kockanja sa naprednim sistemima, a sve uobičajnije je i kockanje preko interneta.

Svi imaju lak pristup raznim vrstama igara koje stvaraju kockarsku zavisnost. Iako je samo punoljetnim licima dozvoljeno da ulaze u kladionice, kazina, automat klubove, maloljetnici često prevarom ulaze u ova mjesta. Nerijetko će zamoliti neku stariju osobu da “uplati” mjesto njih.

Postoji zakon o tome koliko “kuće kocke” moraju biti udaljenje od osnovnih i srednjih škola, ali ćete ih često vidjeti u neposrednoj blizini istih. Naravno, lak pristup i veliki broj ovakvih mjesta nijesu jedini razlog zašto neko počinje da se kocka i postaje zavisnik, ali svakako da doprinose ovom problemu.

Valjalo bi pomenuti i šta sve to spada pod ozloglašenim terminom “kocka”.

Klasične igre na sreću su lutrija, video ili instant lutrija, loto, tombola, fonto i keno, grebalice itd.

Posebne igre na sreću podrazumijevaju sve vrste automata i slot mašina, kartarske igre, sve vrste ruleta, sve vrste pokera itd.

Dobro je poznato i sportsko klađenje, gotovo da nepostoji vrsta sporta za koje ne postoji klađenje. Učesnici predviđaju razne parameter u okviru utakmica/mečeva/trka. I tu negdje možemo svrstati i trke životinja (pasa, konja), koje su takođe jako zastupljenje.

Razlika između ove dvije vrste igara je što u klasičnim igrama na sreću postoji više učesnika i svako igra za sebe sa namjerom da bude djelimični ili potpuni osvajač već predviđenog novčanog fonda.
Što se tiče posebnih igara na sreću tu učesnici igraju jedan protiv drugog ili protiv predviđača.

To što osoba s vremena na vrijeme posjećuje kladionice, kazina, automat klubove itd. ne čini je kockarom. U normalnim količinama potrošenog vremena i novca u ovakvim mjestima nema ništa loše. To je vid zabave, ali i izvor radoznalosti na koji čovjek ima pravo.

Međutim, često, veoma često, povremeni odlazak može postati kontinuirani, učestali odlazak i male svote uloženog novca često postaju veće, itd.

To ne čini osobu slabićem, i najjači karakteri mogu tako posustati, a i oni najlabilniji se mogu izvući iz ove zavisnosti i nastaviti zdrav, lijep i uspješan život, poučeni svojim greškama. Bitno je znati koja je to granica kojoj se približavate ili koju ste uveliko prešli, gdje povući crtu, a gdje zastati i prihvatiti da imate problem (ili neko koga poznajete).

Evo nekih pokazatelja da je osoba zavisnik od kockanja.

Osoba ima iznenadni manjak novca, izmišlja razloge ili izbjegava odgovor na pitanje gdje je potrošila taj novac. Na to se nadovezuje neplaćanje računa ili prodavanje ličnih stvari, tajenje stanja finansija, pozajmljivanje novca ili u najgorem slučaju krađa/pronevjera novca.

Zbog velikog vremena provedenog u kockanju osoba zapostavlja svoju porodicu i ostale bliske ljude, ali i sebe, svoje mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i ličnu higijenu.

Takve osobe takođe zapostavljaju svoje hobije i interesovanja, njihova preokupiranost kockanjem im ne dozvoljava da svoj um fokusiraju na bilo šta drugo.

U nadi da će se osloboditi dugova u koje su zapali zbog svoje zavisnosti kockari će ulagati sve veće svote novca očekujući dobitak koji bi riješio sva njihova dugovanja. Sve i da imaju toliko sreće da osvoje veću svotu novca i vrate pozamljeni novac teško da će ih to navesti da potraže pomoć za odvikavanje.

Zavisnici sve češće i iskusnije lažu i manipulišu svoje najbliže. Nervozni su, neraspoloženi, agresivni i nepristupačni za komunikaciju.

Čak i kada potraže pomoć njihova neurotičnost ne nestaje preko noći, naprotiv, potreba za kockanjem im otežava situaciju. Ali to je razmljivo, nijedna zavisnost se ne može zaliječiti preko noći.

Uz čvrstu odluku o odvikavanju i volju za ozdravljenjem, kao i podršku voljenih, korak po korak, može se otrgnuti iz ove nehemijske, ali toksične zavisnosti.

Saša Sekulić