O kockarskoj zavisnosti

Patološko kockanje se smatra najtežim oblikom nehemijske zavisnosti koju vrlo često podcijenjujemo i ne pridajemo joj isti značaj kao nekoj drugoj hemijskoj zavisnosti (alkoholizmu, narkomaniji).

Kako bismo bolje razumjeli šta je to patološko kockanje moramo objasniti i druge dvije vrste ove zavisnosti.

1. Socijalno kockanje je kulturno prihvatljiva zabava, vid rekreacije koji u svojoj umjerenosti nema negativne posljedice.

2. Profesionalno kockanje je posao kojim se bave vješte i obučene osobe, kojima je kockanje doslovno profesija.

I za kraj patološko kockanje je zavisnost i poremećaj. Ovdje se mogu prepoznati osobe koje konstantno kockaju, čijim životom upravlja potreba za kockanjem i na čiji život kockanje ima negativan uticaj do te mjere da ugrošava socijalno, poslovno, porodično funkcionisanje, kao i psihičko ili fizičko zdravlje.

Ova bihervionalna zavisnost, kao i sve druge, oduzima mnogo vremena i energije. Tu je i neizbježni gubitk velikih svota novca, koje kada se uporede sa dobicima rijetko dostižu približnu cifru.

U rijetkim trenucima velikih dobitaka osoba ne prestaje sa kockanjem, već obično odmah nastavlja sa istim. Iz toga zaključujemo da zavisnik ne prestaje kada osvoji veliku svotu novca, iako ga to raduje, njegova zavisnost ga tjera da opet kocka, da traži više, da opet gubi i dobija.

Zavisnik neće zadovoljiti svoj kockarski apetit niti će prekinuti svoju zavisnost samo zato što je osvojio određeni novac.

Ovaj problem vjerovatno potiče od adrenalinske rekacije i osjećaja neizvjesnosti, strijepnje i radosti prilikom isčekivanja dobitka. Taj osjećaj često je jači i stvara veću zavisnost nego sami dobitak.

Zapravo kockar je spremniji na gubitak nego dobitak, on je svjestan rizika i svojih šansi i tome svjedoči nepisano kockarsko pravilo “U kockanju je dobitak slučaj, a gubitak pravilo”.

Zapaženo je da se iste oblasti mozga aktiviraju kod kockara koji iščekuje dobitak i kod kokainskog zavisnika pri uzimanju droge. To je samo još jedan pokazatelj da ova nehemijska zavisnost ima gotovo iste negativne posljedice kao bilo koja hemijska zavisnost.

Ova zavisnost se uglavnom javlja u periodu adolescencije i mlađem odraslom dobu. Doduše muškarci uglavnom postaju zavisni do 25. godine, dok žene podliježu ovoj zavisnosti nešto malo kasnije.

Veći je broj muškaraca nego žena kockara, ali su muškarci ti koji će prije potražiti pomoć za odvikavanje.

Nažalost, veliki procenat kockara ima problema i sa zavisnošću od alkohola i droge, čak do 60%. Takođe, djeca alkoholičara i/ili kockara su podložnija riziku da i sama postanu kockari. Većina kockara su i nikotinski zavisnici.

Zabrinjavajuća je i činjenica da 78% kockara pati od depresije i da je pokušaj/izvršenje samoubistva čest slučaj kod ove vrste zavisnika. Čak 45% kockara tvrdi da je u nekom trenutku imalo suicidne misli.

Oni takođe nerijetko imaju česte promjena raspoloženja i anksioznosti, ili pate od nekog oboljenja jetre i srca.

Važno je znati kako prepoznati zavisnika u sebi i/ili drugome, kako se suočiti i prihvatiti problem i kako ga dalje rješavati. Iako je ponekad istina o ovoj bihervionaloj zavisnosti zanemarena, osmišljeni su efektivni načini izlječenja.

Kocka je bačenja, ali se jednom mora zaustaviti, a vi budite dovoljno jaki da je opet ne podignete.

Saša Sekulić