Uskoro počinje primjena elektronskih zdravstvenih knjižica

Fond za zdravstveno osiguranje priprema uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, ćime će biti smanjena mogućnost zloupotreba, ali i omogućena bolja naplata doprinosa.

Sistem elektronskih knjižica već postoji u zemljama regiona, čime je znatno je olakšano tamošnjim osiguranicima, jer više ne moraju da čekaju redove za ovjeru knjižica, već ih zamjenjuju elektronski. Ipak, bilo je i loših primjera iz susjedstva, kada su kako zdravstveni radnici tako i građani imali otpor prema zamjeni knjižica.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić za Dnevne novine kaže da su prednosti elektronske knjižice brojne, a da je možda i najvažnija sprečavanje zloupotreba.

“Mi željno očekujemo da to zaživi. Jedva čekamo da se oslobodimo što više papira jer imamo kao prvo ogromne troškove. Kao drugo, konfor pacijenata nije dobar sa gomilom papira. Gube se, uništavaju se, zauzimaju prostor. Mi imamo ogromne troškove zbog papirnih uputa, izvještaja, kartona. Dakle, uvođenjem elektronskih knjižica će ušteda biti bolja, a zloupotreba će biti manje. Samim tim će efikasnost i praćenje sistema biti mnogo bolji”, kazao je Kavarić. On objašnjava da, kada imate sve podatke u elektronskoj formi, lako radite analizu.

“Na žalost onih koji štete tom sistemu, lakše ih nalazite. Mi očekujemo da će Fond sa uvođenjem laboratorijskog informatičkog sistema u domove zdravlja, uvesti i strukturiranu anamnezu, odnosno prikupljanje strukturiranih podataka od pacijenata, što će umnogome olakšati poziciju i kretanje u samom sistemu pacijenata, a nama koji pružamo zdravstvene usluge olakšati rad”, ističe Kavarić.

Da će elektronska knjižica obezbijediti komfor ljekarima i pacijentima, slaže se i predsjednica Sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić. Ipak, ona napominje da će do potpune primjene novog sistema biti potrebno strpljenje.

“Pretpostavljam da dok pređemo konačno na to, trebaće strpljenja kako zdravstevnih radnika tako i pacijenata i da će u međuvremenu biti i jedno i drugo. Vi sada klikom na matični broj pacijenta dobijate otvaranje mogućnosti šta je od dijagnostičkih procedura pacijent uradio i vidite kod izabranog doktora šta je od terapija urađeno, gdje je hospitalizovan”, objašnjava Krivokapić.

S druge strane, kaže ona, laboratorijske analize i apotekarske ustanove nijesu u mreži zdravstvenih ustanova, tako da nema podataka šta se radi sa snabdijevanjem ljekova, da li je pacijent u apoteci dobio i koliko je dobio na predloženu terapiju.

“Isto tako, elektronskim uvidom možete vidjeti da li je osiguranik izmirio obaveze, da li je on stanovnik Crne Gore i možete vidjeti cijeli njegov karton”, navodi Krivokapić.

 

Izvor: CDM