Broj umrlih od side prepolovljen od 2005.

Milion ljudi je tokom 2016. umrlo od side, što je za skoro polovinu manje nego u vrijeme vrhunca smrtnosti od te bolesti 2005, navodi se u danas objavljenom izvještaju UN, koji potvrđuje da je “pređena odlučujuća granica”.

Više od pola bolesnih u svijetu se sada liječi, a broj novozaraženih HIV virusom je u stalnom opadanju, iako sporom, rečeno je na međunarodnoj konferenciji u Parizu o istraživanjima o sidi. ”Broj umrlih od side je pao sa 1,9 miliona 2005. na milion 2016″, precizirala je agencija UN za borbu protiv side (Unaids) u svom godišnjem izvještaju.

Napredak je postignut zahvaljujući boljem snabdijevanju ljekovima.

Brojka od 50 odsto HIV pozitivnih osoba sa pristupom liječenju postignuta u junu 2016. je već pređena, jer je do kraja te godine broj iznosio 19,5 miliona od 36,7 miliona zaraženih, odnosno 53 odsto.

“Naši napori su dobro nagrađeni. Ali borba za okončanje side je tek počela. Vremena su krhka i ostvareni napredak može lako nestati”, rekao je izvršni direktor Unaidsa, Mišel Sidibe.

U 2016. je zaraženo 1,8 miliona ljudi, odnosno jedna zaraza na svakih 17 sekundi. I to je ogroman napredak u odnosu na 3,5 miliona zaraza 1997, ali presporo za postizanje cilja od 550.000 u 2020, naveo je Unaids.

Od početka epidemije početkom osamdesetih godina, zaraženo je preko 76 miliona ljudi, a 35 miliona je umrlo.

I dalje ne postoji vakcina protiv HIV virusa ni ljekovi protiv side, a HIV pozitivne osobe moraju cijelog života uzimati ljekove koji usporavaju razvoj virusa.

Ti ljekovi su skupi i imaju propratne efekte, ali su značajno poboljšali zdravlje oboljelih i produžili im očekivani životni vijek.

Bez liječenja zaražena osoba dobija sidu, koja slabi imuni sistem i olakšava napad drugim infekcijama. U 2016. je najčešći uzrok smrti HIV pozitivnih osoba bila tuberkuloza.

izvor: CDM