Trudnice koje puše ozbiljno ugrožavaju zdravlje svoje bebe

Ukoliko žena tokom trudnoće konzumira duvanske proizvode, to se može negativno odraziti na zdravlje njenog djeteta, pa bebe po rođenju mogu imati ozbiljnih problema sa jetrom i respiratornim organima ukazuju naučnici.

Tim američkih naučnika dokazao je da pušenje u trudnoći uništava ćelije za razvoj jetre kod fetusa. Istraživanje je utvrdilo da opasne hemikalije koje cigarete sadrže uništavaju jetru koja je presudna za regulisanje toksina u organizmu i normalan metabolizam.

Dokazano je da duvanski dim više šteti ženskom u odnosu na muški fetus, što je pokazao i broj ožiljaka na jetri beba koje rađaju žene pušači. Doktori ističu da je ovo otkriće pravi apel da buduće majke zauvijek zaborave na cigarete.

Sem toga, slike sa ultrazvuka pokazuju da pušenje utiče na slabiji razvoj fetusa. Bebe majki koje puše tokom trudnoće dodiruju svoja usta i lice mnogo više nego bebe majki koje ne puše. Eksperti kažu kako pušenje tokom trudnoće utiče na sporiji razvoj nervnog sistema kod bebe.

Doktori savjetuju svim trudnicama da ostave pušenje, jer time mogu da izazovu prijevremeni porođaj, probleme sa respiratornim organima, pa čak i smrt.

Nova istraživanja mogu da prikažu uticaj pušenja na bebe u materici. Doktorka Nadja Reissland, koristila je 4-D ultrazvuk da bi pokazala neke slike i zabiježila hiljade sićusnih pokreta u materici. Posmatrala je 20 žena od kojih 4 puše u prosjeku 14 cigareta dnevno.

Posle njenog istraživanja, u 24. 28. 32. i 36. nedjelji otkrila je da bebe majki pušaca imaju mnogo više pokreta ustima i dodirivanja po licu od onih beba čije majke ne puše. Fetusi normalno pomjeraju usta i dodiruju se , ali u manjoj mjeri, dok je kod fetusa čije su majke pušači to dosta više izraženo.

Rizik od gore pomenutih problema je veoma visok. Stoga ne treba rizikovati, već misliti na bebe. Zato ova doktorka redovno savjetuje majke da ostave pušenje tokom trudnoće.

Kako prekinuti pušenje u toku trudnoće?

Prvi korak koji treba da načinite kada planirate trudnoću, jeste da ostavite pušenje prije nego što zatrudnite. Postoji nekoliko metoda koje pomažu u odvikavanju od pušenja i potrebno je stalno ih se pridržavati dok se ne postigne uspjeh.

Ako niste težak pušač, onda Vam neće predstavljati veliki problem da prestanete da pušite. Prosto ne kupujte više cigarete i bacite upaljače, piksle i druge paklice cigareta, tj. sve ono u kući što se odnosi na cigarete. Ne razmišljajte o pušenju: zaokupite pažnju čitanjem knjiga o bebama i porodici.

U početku, možda ćete biti deprimirani, pod stresom, umorni, nervozni. Ali ovo će nestati kako vrijeme prolazi, ako ste strpljivi.

Drugi način koji se pokazao uspješnim za odvikavanje od cigareta je da smanjujete broj cigareta dan za danom. Nakon 4-5 dana smanjite broj cigareta za jednu. Ovim putem, vrlo brzo ćete pušiti samo jednu cigaretu dnevno.

Ipak kritičan dio će uslediti na kraju kada ne bi trebalo da ispušite nijednu cigaretu. Tad možete pušiti po jednu cigaretu tokom tog kritičnog dana, a onda napravite što veću pauzu između dva dana kada pušite.

Za odvikavanje od cigareta biće Vam potrebna velika mentalna snaga, kao i za sve ostale vidove zavisnosti, ali ova loša navika ne škodi samo Vama, već i ljudima oko Vas, a naročito Vašem djetetu.

Zato u nastavku možete pogledati video koji pokazuje kako pušenje negativno utiče na Vašu nerođenu bebu..

 

Izvor: devetmeseci.net