Svjetski dan borbe protiv pušenja – Vodič za odvikavanje od pušenja

Prva cigareta, taj kobni momenat, koji mijenja sve, kako je došlo do njega? Da li vas je društvo “povuklo”, da li ste bili radoznali, izrevoltirani, naivno vjerovali da se nećete “navući”, jer uzimate jednu tek onaku uz kafu? Da li ste se protivili roditeljima ili pokušavali da se dopadnete simpatiji? Sada ste sigurno zreliji, svjesniji i jači, pa ste sami sebi najveći podsticaj ka odvikavanju.

Razmislite o svim negativnim posljedicama pušenja, najbolje bi bilo da ih negdje zapišete, npr. u bilješke u telefonu i tako ih uvijek imate sa sobom, kao važan podsjetnik. Razmislite o kašlju, o promjenama na vašoj koži, o požutjelim noktima, lošem zadahu, o tome kako osim sebe trujete i svoju okolinu i kako su u toj okolini često djeca.

Sigurno znate sve o bolestima koje uzrokuje ili potpomaže vaša pušačka zavisnost- zapišite sve što vam pada na pamet i dopunite listu svakog puta kada se nečeg novog dosjetite. Iznova čitajte svoju listu koja vam jasno šalje poruku da pripazite na svoje zdravlje, dok nije kasno.

Nakon toga, odredite sebi datum prestanka pušenja. To ne mora biti sjutra ili sljedeće sedmice, ali svakako planirajte to u bliskoj budućnosti. U međuvremenu se podsjećajte na sve loše, jer dobrih strana nikotinske zavisnosti nema.

Pripremajte sebe psihički i motivišite se. Dan prije vašeg sudbonosnog dana prestanka pušenja je vaš posljednji dan u kom možete konzumirati cigarete. Zapamtite, nikako ne smijete “zapaliti” tog glavnog dana. Dana za promjenu.

Toga dana počnite sa prilagođavanjem sredine vašem procesu odvikavanja. Bacite sve cigarete, upaljače, šibice i sve zalihe istih. Pretražite sve ćoškove i torbe kako vam ne bi promakla neka cigareta kojom bi se poslužili u apstinencijalnoj krizi.

Poželjno je otkloniti sve piksle, svako ko vam dođe u posjetu sigurno će razumjeti zašto ih nemate i podržati vas u vašoj hrabroj odluci. Uradite ovo kod kuće, ali i na poslu. Očistite kuću i kancelariju kako bi otklonili miris duvanskog dima, kojeg ćete vremenom biti svjesniji i vremenom vam neće biti prijatan.

Dokaz tome je da 48 sati nakon prestanka pušenja vaš organizam se polako čisti, iako će trebati godine do gotovo potpunog ozdravljenja organizma i sva vaša čula počinju da funkcionišu bolje i vraćaju se u svoju nepušačku formu.

Objavite svim svojim prijateljima, porodici, bliskoj okolini da prekidate sa pušenjem. Svi pušači i nepušači će vas sigurno podržati. Neki će vas i motivisati i paziti da ne posustanete.

Napravite još jednu listu. Informišite se o prednostima koje donosi prestanak pušenja. Čitajte je u kriznim situacijama, uporedo sa prvom listom.

Jedna od tih prednosti je i ušteda novca. Onda kada biste inače kupili kutiju cigareta odvojite taj novac u kasicu. Novac će se vremenom nakupiti i kada izračunate koliko ga ima shvatićete koliko ste mnogo trošili za nešto što vam itekako škodi i imaćete novca da sebi priuštite nešto zdravo, lijepo, opuštajuće. Nešto što će krunisati istrajnost vaše odluke. Razmislite šta bi to moglo biti.

Izbjegavajte masnu hranu, alkohol i kafu, jer vam mogu povećati krizu. Sa druge strane preporučuje se konzumiranje mlijeka, voća i povrća. Šećer može izazvati vrstu zadovoljstva u vašem mozgu koja povlači i žudnju za nikotinom, pa ga zato treba izbjegavati.

Predlaže se i pijuckanje mlake vode u trenucima krize. Naime, pušači piju mnogo manje vode od nepušača, pa ne samo da ćete time smiriti trenutnu želju za nikotinom, već ćete nadoknaditi unos vode u organizamu.

Koristite žvake (po mogućnosti bez šećera), lizalice, bombone, kako bi ste nadoknadili taj osjećaj na koji ste navikli konzumirajući cigarete. Takođe, preporučuje se fizička aktivnost. Kada ste fizički aktivni vaše tijelo luči enzime koji podižu raspoloženje i opuštaju.

Nije poželjno pretjerati sa aktivnostima, pogotovo ako prethodno niste bili fizički aktivni. Za početak je dovoljna šetnja (svakodnevno ili 2-3 nedjeljno), otprilike sat vremena. Ili praktikujte 10-15 minuta vježbi dnevno, uveče i/ili ujutru.

Oko odabira vježbi nema pravila, izaberite vježbe koje vama odgovaraju, bilo da su obične vježbe istezanja ili one malo zahtjevnije. Vremenom ćete navići sebe i svoje tijelo, pa ćete to raditi sa više elana. Nezavisno od vaše zavisnosti to malo truda biće dobro za vaše zdravlje i formu, a vaš poriv ćete lakše obuzdati. Fizička aktivnosti je naročito bitna u prvih mjesec dana odvikavanja.

Kada osjetite strašnu želju i potrebu za nikotinom, ako ste u mogućnosti, izađite u prirodu ili otiđite na mjesta gdje pušenje nije dozvoljeno, kao npr. biblioteka, prodavnica, bioskop. Ako ste u zatvorenom prostoru i niste u mogućnosti da ga napustite, pođite do toaleta i umijte se.

Pokušajte da skrenete misli sa svog poriva, riješite ukrštenicu, pogledajte neki smiješan video, epizodu omiljene serije, slušajte muziku, pročitajte poglavlje knjige ili gledajte slike voljenih ljudi, neka vas one podsjete da radite ispravnu stvar za njih i za sebe. Sve ovo vam ne može oduzeti previše vremena, a vaš poriv će se makar kratkoročno utišati.

Kad smo već pomenuli knjige, sigurno ste čuli od (ne)pušača o čuvenoj knjizi Alena Kara koja vam pomaže da prekinte svoju nikotinsku zavisnost. Autor ne zamara vašu psihu pametovanjem i ne dosađuje vam, samo vam priča priču i suptilno vas vodi ka ozdravljenju. Možete je naći u svim knjižarama (ili se raspitati i poručiti neku drugu knjigu sa istom tematikom), a u međuvremenu je možete čitati na sljedećem linku

http://www.skripta.info/wp-content/uploads/2016/01/Alen-Kar-Lak-nacin-da-ostavite-pusenje.pdf.

A u slučaju da vam je neophodna tuđa pomoć u sprovođenju vaše odluke pratite rad Savjeta za mlade i Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR). Kontaktirajte ih ili pratite njihove edukativne programe i seminare.

Ako posustante, ne odustajte od svoje namjere, osvrnite se na sve dane u kojima ste uspješno apstinirali i pokušajte ponovo. Posavjetujte se i sa nekim bivšim pušačem, sigurno možete pronaći bar jednog u svojoj okolini. Oni najbolje znaju kroz šta prolazite. Svi će razumjeti koliko vam je teško, ali i cijeniti vašu volju i trud.

Najbitnije je da vi sami vjerujete u sebe i da ste voljni da se izborite sa svojom zavisnošću. Pratite instrukcije ili pronađite neke druge metode, samo nastavite sa svojom namjerom.

Vi to možete.

Srećno!

Jovana Ivanović