Pojačati kontrolu prodaje duvanskih proizvoda

U Skupštini Crne Gore održana sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje povodom 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv duvanskog dima.

Crna Gora se Nacionalnom strategijom održivog razvoja obavezala da će za jednu trećinu smanjiti broj prijevremenih smrti uzrokovanim hroničnim oboljenjima. Upotreba duvana jedan je od vodećih riziko faktora za pojavu kancera pluća, ali i kardiovaskularnih oboljenja.

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, okupila je predstavnike Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstva zdravlja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, Uprave za inspekcijske poslove, Kliničkog centra Crne Gore, Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ i NVO CAZAS.

rsz dsc06198

Ključne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije Crnoj Gori usmjerene su na dodatno jačanje implementacije postojećeg zakonodavnog okvira.

„Crna Gora ima politički, zakonodavni i strateški okvir za sprovođenje dokazanih i efikasnih mjera u ovoj oblasti a to su: zabrana pušenja na javnim mjestima, uvođenje i povećanje akciza na duvanske proizvode, zabrana reklamiranja duvanskih proizvoda kao i edukacija i upozorenje na štetnost duvanih proizvoda. Potpunim i kvalitetnim poštovanjem Zakona o kontroli duvana, Crna Gora bi mogla da spasi živote 20 881 muškarca i 16 641 žene. Poštovanjem propisanog, u narednih pet godina smrtnost bi se smanjila za 33% a u narednih 40 za 49,3%.“, saopštila je gđica Mina Brajović, šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori nedostaje kontinuirana kontrola duvana kao i multisektorski pristup ovom problemu. Iz Instituta za javno zdravlje, saopštili su da je dvije trećine mladih u Crnoj Gori izloženo pasivnom pušenju što znači da se zdravlje većine mladih konstantno ugrožava duvanskim dimom.
Svakog dana u Crnoj Gori jedna osoba oboli od kancera pluća.

Prema podacima Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“, karcinom pluća je prvi po tipu karcinoma koji su zastupljeni kod muškaraca, dok se kod žena nalazi na trećem mjestu.

Izloženost duvanskom dimu tj pušenje jedan je od riziko faktora za pojavu mnogih bolesti, a od ukupnog broja osoba sa kancerom pluća u Crnoj Gori 82 % su pušači.

„Zabrinjavajući je i trend rasta karcinoma pluća među osobama u Crnoj Gori. U 2014. godini na godišnjem nivou zabilježeno je 303 slučaja, u 2015. godini zabilježena su 329 slučaja do je tokom prošle godine zabilježeno 384 nova slučaja karcinoma pluća. Iako su genetski faktori i hormonski disbalanski značajni uzornici za karcinome na našim prostorima, pušenje odnosno duvanski dim je i dalje vodeći riziko faktor.“ rekla je dr Gorana Reljić iz bolnice „Dr Jovan Bulajić“.

Ispred NVO CAZAS, na sjednici je učešće uzela Sanja Šišović koja je naglasila važnost dugoročnog pristupa i kontinuiranog rada sa multisektorskim pristupom u ovoj oblasti.

rsz dsc06207

 

U Crnoj Gori nedostaju programi smanjenja štetne upotrebe duvana kao i sveobuhvatniji programi prevencije među mladima. Smanjenje prevalencije pušenja se prvenstveno ostvaruje kroz smanjenje zastupljenostI pušenja među mladim ljudima, a ne poboljšanje stope prestanka pušenja među utvrđenim pušača. Činjenica da imamo preko 12% petnaestogodišnjaka koji su pušači, jasno ukazuje da su njima cigarete veoma dostupne što dalje vodi do zaključka da se zakonski okvir ne sprovodi adekvatno. Među odraslom populacijom imamo 31% njih koji su aktivni pušači a među njima je i zabrinjavajući broj trudnica. Poznato je da prekid svih duvanskih proizvoda daje najveće smanjenje rizika, ali ipak treba uzeti u obzir i da postoji značajna populacija pušača koji nijesu u stanju ili ne žele da postignu apstinenciju. U tim situacijama, smanjenje štete je od suštinskog značaja za ove pušače i očuvanje javnog zdravlja. Studija sa Imperijal koledža iz Londona, procjenjuje da pasivno pušenje na poslu ubje dvije osobe svake godine a da četvrtina svih umre od posledica izloženosti duvanskom dimu. S time u vezi, neophodno je dodatno pojačati nadzor i sprovođenje preventivnih mjera u ugotiteljstvu naročito u objektima gdje borave djeca i mladi kao što su igraonice i objekti sa zabavnim sadržajem. Uz to, važno je dodatno pojačati kontrolu prodaje duvana maloljetnicima uz ograničavanje dostupnosti cigareta i krenuti u sprovođenje socijalnog marketinga u vezi sa štetnom upotrebom duvanskog proizvoda.“, rekla je Šišović na odboru.

Iz NVO CAZAS takođe su pohvalili uvođenje dodatnih akciza na duvanske proizvode ali i naglasili da cjenovne mjere još uvijek nijesu u potpunosti u skladu sa onim što može dati efikasne rezultate. Najjeftinije cigarete u Crnoj Gori koštaju 1,20 eura dok su najskuplje šest eura. Prosječna cijena cigareta u Evropskoj uniji je šest eura, pa je jasno zaključiti da je potrebno dodatno osnažiti mjere cjenovne kontrole u Crnoj Gori. 

Istraživanja realizovana od 2013. do 2015. godine u Velikoj Britaniji i Francuskoj ukazuju na to da, dostupnost sigurnijih alternativa za pušenje je usko povezano sa smanjenjem rasprostranjenosti pušenja i povećanog odvikavanje od pušenja.

Svi učesnici i učesnice ove tematske sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje povodom 31. maja, Svjetskog dana borbe protiv duvanskog dima, složili su se da Crna Gora mora krenuti aktivnije da radi u ovoj oblasti kako bi postigla zadate ciljeve u ovoj oblasti.