Imunizacija je važan segment očuvanja zdravlja

Održan panel „Značaj imunizacije“ u okviru Nedjelje imunizacije koja se obilježava u Evropi.

Odjeljenje za imunizaciju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, organizovalo je u okviru Evropske nedjelje imunizacije panel diskusiju. U Crnoj Gori, velika većina roditelja svoju djecu vodi na vakcinaciju o čemu govore i podaci Instituta za javno zdravlje. Ipak, veliki je broj i onih roditelja koji pokreću pitanje vakcinacije i potrebe za istom.

S obzirom na činjenicu da su mišljenja javnosti o vakcinaciji podijeljena, kako među stručnjacima tako i građanima/kama, na panel diskusiji učešće su uzeli uzeli šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori gđa Mina Brajović, šef kancelarije UNICEF-a g. Benjamin Perks kao i epidemiolog dr Senad Begić.

Šef kancelarije UNICEF-a g. Benjamin Perks u uvodno izlaganju naglasio je da prije svega moramo uzeti u obzir da svako dijete ima pravo na zdravlje kao i da je važan dio toga upravo imunizacija.

„Imunizacija je rezultat naučnog rada ali ujedno i napretka društva za očuvanje zdravlja. S time u vezi, potrebno je pričati o imunizaciji kako bi se obezbijedilo blagovremeno i potpuno vakcinisanje djece. U ovome, veliku ulogu imaju upravo zdravstveni radnici/ce pri obezbjeđivanju naučno dokazanih informacija roditeljima.“ – istakao je Perks.2017 04 28 Znacaj imunizacije 1

Veoma je značajno što Crna Gora učestvuje u obilježavanju nedjelje imunizacije kako bismo se podsjetili koliko je vakcinacija zapravo važna. Mina Brajović, šefica SZO napomenula je da je sve više onih koji zaboravljaju rezultate imunizacije.
U dvije trećine zemalja EU regiona je prekinut prenos transmisije malih boginja tj rubele. Prije nego su uvedene vakcine protiv malih boginja, 90 odsto djece do 10 godina je inficirano.

U Crnoj Gori 92 odsto roditelja je vakcinisalo svoju djecu sa prve tri doze vakcine. Neke od rezultata Instituta za javno zdravlje saopštio je i dr Begić napominjući da je dvije trećine djece rođene 2014. primilo MMR vakcinu.
Poruke antivakcinalnog lobija, uglavnom su usmjerene protiv te vakcine, što je u određenoj mjeri minulih godina i smanjivalo broj mališana imunizovanih protiv malih boginja i zaušaka.
Više od 90 odsto djece istog godišta primili su tri doze petovalentne vakcine (protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize i hemofilusa influence tip B).

2017 04 28 Znacaj imunizacije 9“Tokom nedjelje imunizacije mi izlazimo iz ordinacija sa željom da na nešto drugačiji način edukujemo grane/ke. Važno je imati informaciju da u regionu vidimo rezultate nepotune vakcinacije. U Rumuniji imamo ozbiljnu epidemiju malih boginja što je rezultat pada broja vakcinisanih. Mi kao pojedinci, imamo obavezu prema zajednici i prema sebi da se vakcinišemo. Samo kada smo svi vakcinisani, svi smo bezbjedni.”, kazao je načelnik Odjeljenja za imunizacije IJZCG, epidemiolog dr Senad Begić.
Ipak, svako dijete ima pravo na modernu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu koja svakako podrazumijeva imunizaciju.

Na panel diskusiji pokrenulo se i pitanje opravdanosti nacrta zakona o obaveznom vakcinisanju. Činjenica je da je to praksa koja se u EU sprovodi već duži period a da je već 12 zemalja uvelo tu obavezu prilikom upisivanja djece u školu. Ovo je potvrdila i g. Brajović rekavši da se mora naći mjera između

Od 2006. do 2016. godine, Crna Gora je bila gotovo jedina država u regionu koja je upravo zbog visokih stopa imunizacija, pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti.

Kompletnu galeriju sa događaja možete pogledati u nastavku. 

{gallery}znacaj_imunizacije{/gallery}