Ove sedmice o autizmu u 4 grada sa psihološkinjom Majom Bonačić

U Crnoj Gori će ove sedmice biti organizovan događaj pod nazivom Zaigrana pedala, u susret Svjetskom danu svjesnosti o autizmu koji se obilježava 2. aprila.

Zaigrana pedala je projekat Udruge Oblačić iz Hrvatske, kojoj će podršku u organizaciji događaja u Crnoj Gori pružiti Fondacija “Ognjen Rakočević”, Triatlon Savez Crne Gore, Ministarstvo prosvjete, udruženje Roditelji, Asocijacija za demokratski prosperitet ZID I Multisport akademija Mayer.

Događaj  ima za cilj podizanje svjesti o poremećajima iz autističnog spektra i pružanje savjeta i podrške roditeljima djece koja imaju autizam. Da bi skrenula pažnju na važnost terapije igrom kod djece s poremećajima iz autističnog spektra, udruga Oblačić će ove godine u osam gradova Hrvatske i Crne Gore održati edukativna predavanja o pristupu djeci kroz igru i o terapeutskoj igri u radu i komunikaciji s djetetom.

Ovaj događaj će biti organizovan u Crnoj Gori zahvaljujući Maji Bonačić, koja vodu Udrugu Oblačić, inače magistrica psihologije i vrhunska sportistkinja prve kategorije, aktuelna državna prvakinja u dugom triatlonu, koja sva predavanja održava na volonterskoj osnovi i cjelokupan dolazak i angažman realizuje na taj način. Događaj su do sada podržali i Turistička organizacija Kotora, Hotel Franca u Baru, Gradska Kafana – Herceg Novi, Montenegro, Tempo – MTB web portal i internet prodavnica, Kic Budo Tomovic, Hotel Hilton Podgorica svi oni će obezbijediti svoje usluge i servise za dolazak Maje Bonačić, njen smještaj I održavanje predavanja.
Bonačić je stigla u Crnu Goru biciklom iz Hrvatske, a zatim će u toku pet dana održati dvosatna edukativna predavanja o autizmu u Herceg Novom, Kotoru, Baru i u Podgorici, gdje će biti upriličen i humanitarni događaj Triatlon saveza Crne Gore I Multispor akademije Mayer u cilju prikupljanja sredstava za Fondacija Ognjen Rakočević.

Ovaj humanitarni događaj predviđa da u Podgorici, na više lokacija, u petak, 31. marta, u različitim terminima budu održavane triatlon aktivnosti (vožnja bicikla, plivanje, trčanje) ali I prikupljana sredstva za Fondaciju I organizovano savjetovanje roditelja sa psiholozima o autizmu.

• 09.30 – 10.30 – Mall of Montenegro (dio prostora na platou kod glavnog ulaza);
• 12.00 – 13.00 – Rimski trg (kod fontane);
• 14.30 – 15.30 – Delta City Podgorica ( trotoar između dva glavna ulaza);
• 18.00 – 19.00 – Trg Republike (kod fontane).