CG u grupi zemalja sa niskom stopom obolijevanja od tuberkuloze

Broj oboljelih od tuberkuloze u Crnoj Gori u padu od 2010. godine.

Svake godine, u svijetu se zabilježi 9 miliona novih slučajeva tuberkuloze (TB),od čega je oko million među osobama koje žive s HIV-om. Skoro dva milliona ljudi u svijetu umre od posljedica TB. Crna Gora je, prema kriterijumima za evropski region, po broju oboljelih od tuberkuloze u grupi zemalja sa niskom stopom obolijevanja – do 20 oboljelih na 100 hiljada stanovnika. Procjenjuje se da je samo u 2015. godini broj novooboljelih u svijetu iznosio 10,4 miliona.

Tuberkuloza (TB ili TBC) je zarazna bolest koju izaziva mikobakterija, obično Mycobacterium tuberculosis. U najvećem broju slučajeva tuberkuloza se javlja kao tuberkuloza pluća, ali pojedini oblici napadaju centralni nervni sistem (meningitis), cirkulatorni sistem (milijarni TB), limfni sistem, genitourinarni sistem, kosti i zglobove.

Tuberkuloza je jedna od veoma rasprostranjenih zaraznih bolesti u svijetu i procjenjuje se da je njome zaraženo između 2 i 3 milijarde ljudi. Prenosi se kapljičnim putem, vazduhom, kada bolesnici s aktivnim oblikom TBC kašlju ili kijaju. U većini slučajeva, bolest je asimptomatska i latentna, ali u jednom od oko deset slučajeva napreduje u aktivnu bolest.

Ukoliko se tuberkuloza ne liječi, dovodi do smrti kod više od 50% bolesnika. Nakon otkrića antibiotika, TBC-a se smatrala pobijeđenom bolešću, međutim, opasnost od ove bolesti se vratila, udružena sa novom bolešću, AIDS-om (sindrom stečenog nedostatka imuniteta), i s još opasnijim oblikom bolesti, MDR, koja predstavlja oblik bolesti kada je bacil TBC-e otporan na osnovne lijekove koji se koriste u liječenju TBC-e.

Simptomi aktivne TBC infekcije su malaksalost, gubitak apetita, mršavljenje, pojačano noćno znojenje, povišena tjelesna temperatura, uz kašalj koji je najčešće gustog sekreta, krvav i uporan, otežano disanje, bolovi u grudima. Dijagnoza TB uglavnom se postavlja na osnovu rengentske slike pluća, mikrobiološke dijagnostike uzorka sekreta, bronhoskopije i patohistologije.Liječenje tuberkuloze nije jednostavno ali je moguće i dostupno. Liječenje traje 6-9 mjeseci, a katkad i do godine dana, uvijek uz kombinaciju više lijekova. Liječenje je, takođe, mjera prevencije kojom se sprečava pojava recidiva i novooboljelih, a rano otkrivanje omogućiće smanjenje prevalencije obolijevanja u populaciji. Važna preventivna mjera širenja bolesti je i primjena adekvatnih higijenskih mjera.

Faktori rizika za nastanak ove bolesti su smanjeni imunitet organizma, pušenje (pri čemu se rizik povećava sa dužinom pušačkog staža i brojem popušenih cigareta), zloupotreba alkohola, upotreba droga, prisustvo hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su dijabetes i bolesti sistema krvotoka, nizak socio-ekonomski status, dijeljenje životnog ili radnog prostora sa oboljelima. Bolesnici kojima je izvršena transplantacija organa ili koštane srži, oboljeli od HIV/AIDS-a spadaju, takođe, u grupu sa povećanim rizikom. Osobama s kojima bolesnik dolazi u kontakt takođe se preporučuje ispitivanje i testiranje na TB, a ukoliko je to potrebno, i liječenje.

U Crnoj Gori postoji Nacionalni program kontrole tuberkuloze koji obuhvata set mjera i aktivnosti. Prema detaljnim statističkim podacima, od uvodjenja navedenog Nacionalnog programa, broj oboljelih od tuberkuloze je iz godine u godine u padu, tako da je 2013. godine otkriveno 120 oboljelih od tuberkuloze, 2014.godine 113 oboljelih, 2015.godine 80, dok je do marta 2016.godine dijagnostikovano 17 novih slučajeva obolijevanja od tuberkuloze. Ovi podaci Crnu Goru svrstavaju u zemlje sa niskom incidencijom TBC. Od ukupnog broja osoba sa TB u Crnoj Gori 69% su muškarci.

Centar za promociju zdravlja Inatituta za javno zdravlje najavio je organizovanje edukativnih radionica na temu prevencije i značaja liječenja TBC-a među pripadnicima vulnerabilnih kategorija, kao što su Romi i djeca u školama.
Globalna kampanja za prevenciju tuberkuloze sprovodi se pod sloganom „Let’s unite to END TB“ (udružimo se da zaustavimo TB)

Statistističke podatke za 2016 godinu u svijetu možete pronaći ovdje.

Globalni podaci o TB dostupni su ovdje.