LJEKARI IZ SRBIJE KAO PODRŠKA KCCG

Klinički centar Crne Gore zvanično je ponudio saradnju zdravstvu Srbije u oblasti kardiohirurgije.

Kako Novosti saznaju, menadžment KC Crne Gore zainteresovan je da angažuje kardiohirurge i anesteziologe iz Srbije, koji bi povremeno odlazili u Podgoricu da rade operacije na srcu, učestvuju u radu konzilijuma, planiranju operativnog programa i da edukuju tamošnji kadar.

Na ovaj način crnogorski KC želi da unaprijedi i poboljša organizaciju rada u Centru za kardiohirurgiju Klinike za bolesti srca. Prema prijedlogu koji je stigao iz Podgorice, angažovanje kardiohirurga i anesteziologa iz Srbije podrazumijevalo bi da ekipe srpskih stručnjaka ovamo borave tri-četiri dana nedjeljno, ili po pet dana svake druge nedjelje.

Ovakva ponuda stigla je poslije sastanka koji je nedavno, na inicijativu KC Crne Gore, održan sa srpskim kardiohirurzima u Beogradu.

Kako Novosti saznaju, sa predstavnicima centra u Podgorici razgovarali su dr Milika Ašanin, direktor Kliničkog centra Srbije, dr Svetozar Putnik, direktor kardiohirurgije u KCS i Predag Milojević, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”. Oni su izrazili spremnost da pomognu kolegama u Podgorici.

Iz Crne Gore već je, uz zvaničnu ponudu, stigao upit pod kojim uslovima bi srpski ljekari ovamo mogli da budu angažovani.

Prema saznanjima Novosti u dva najveća srpska centra za kardiohirurgiju – pri KCS i u “Dedinju”, i resornom ministarstvu, trenutno se razmatraju mogućnosti i detalji te buduće saradnje. To je Novostima nezvanično potvrđeno u Ministarstvu zdravlja Srbije.

“Ovo je još jedna potvrda sve bolje reputacije našeg zdravstva u Evropi, a posebno u regionu, i rado ćemo i nesebično da pomognemo centrima u regionu koliko smo u mogućnosti”, rečeno im je u ponedjeljak u Ministarstvu zdravlja Srbije.