EU upozorava: Mladi kao zamorčići za testiranje sintetičkih droga

“Ekstazi više nije droga koja se koristi u noćnim klubovima, sada je prisutna u svim vidovima noćnog života od kafića do kućnih zabava” navodi se u saopštenju

Mladi narkomani se sve češće koriste kao “laboratorijski zamorčići” u testiranju novih sintetičkih droga, upozorio je danas odsjek EU za monitoring narkotika.
Evropa se suočava sa sve većim problemom novih vrsta narkotika, primjenom sve više vrsta tehnologije pri proizvodnji i novim načinima, uglavnom onlajn, distribucije droge, objavio je Evropski centar za praćenje droga i narkomana.

Agencija je saopštila da je identifikovala više od 560 novih psihoaktivnih supstanci (NPS), od kojih je većina sintetička verzija kanabisa, ili stimulanti sa efektom amfetamina i kokaina, navodi AFP.

“Mladi narkomani svjesno pristaju da testiraju nove droge bez obzira što je nepoznat efekat na zdravstveno stanje korisnika”, navodi se u izvještaju.

Kako prenosi agencija, samo jedan sintetički stimulans je uzrokovao 200 slučajeva ozbiljnih trovanja i više od 100 slučajeva u kojima su korisnici umrli od trovanja sintetičkom drogom.

U izvještaju se takođe upozorava na povratak upotrebe MDMA, poznatijeg kao ekstazi.

Tokom prošle godine, 2,1 miliona mladih uzrasta od 15 do 24 godine je potvrdilo da koristi ekstazi.

“Ekstazi više nije droga koja se koristi u noćnim klubovima, sada je prisutna u svim vidovima noćnog života od kafića do kućnih zabava” navodi se u saopštenju.

U posljednjih nekoliko godina, u policijskim racijama, zatvoreno je više velikih fabrika sintetičkih droga mahom u Belgiji i Holandiji, prenosi AFP i navodi podatak – 6.800 smrtnih slučajeva od predoziranja u 2014. godini, uglavnom zbog heroina i drugih opijata.

U izvještaju se navodi da je razlog za porast predoziranja nepoznat, ali povećana dostupnost heroina visoke cistoće i sve stariji narkomani su mogući uzročnici sve većeg broja smrtnih slučajeva prevelikom dozom droge.

Procjenjuje se da je 1,2 miliona ljudi imalo pozitivan rezultat na testu upotrebe droge u Evropskoj uniji 2014. godine, preciznije – 1,5 miliona uključujući Norvešku i Tursku.

Upotreba amfetamina je izraženija u sjevernoj i istočnoj Evropi, navodi se u izvještaju.

Novitet je i smanjenje upotrebe droga intravenozno, kao i povećanje upotreba sintetičkih droga kod homoseksualaca.

Evropski centar za praćenje droga i narkomana upozorava i na načine prodaja jer, kako navode, “nabavka ljekova putem online izvora raste i širi se nekontrolisanom brzinom”.

 

(Tanjug)