Svaka sedma osoba sa HiV-om u EU ne zna da je inficirana

U Crnoj Gori 33 nova slučaja HIV-a u 2016.

U Evropskoj uniji svaka sedma osoba zaražena HIV-om ne zna da ima taj virus, pokazao je izveštaj Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog konstantnog rasta broja zaraženih u Evropi usled širenja virusa prije svega u Rusiji. Srbija spada u region centralne Evrope u kome je problem sa HIV-om manje izražen, ali se broj novih slučajava brže povećava nego drugdje u Evropi.

U Crnoj Gori tokom 2016. godine, zaključno sa 1. decembrom registrovano je 33 nova slučaja: 26 HIV stadijum i 7 u stadijumu AIDS-a. Tokom ove godine, jedna osoba umrla je od posledica AIDS-a dok je 16 započelo ART (antiretrovirusnu terapiju).

“HIV i sida i dalje predstavljaju ozbiljan problem u Evropi… Posebno zabrinjava procjena ECDC da svaka sedma osoba koja ima HIV, to ne zna”, rekao je evropski komesar za zdravlje Vitenis Andrijukaitis, saopštio je ECDC.

Povećan broj dijagnostifikovanih slučajeva HIV-a može se povezati sa povećanim brojem testiranja na HIV što je jedna od jako važnih preventivnih mjera.

Dominantan put prenosa HIV-a U Crnoj Gori i dalje je seksualnim putem (heteroseksualnim, homoseksualnim i biseksualnim).

Antiretrovirusna terapija koju primaju osobe koje su inficirane HIV-om, dostupna je u Crnoj Gori. Prema podacima sa Klinike za infektivne bolesti KCCG, u 2015. godini antiretrovirusnu terapiju (ART) je počelo 15 osoba, u 2016. do 1 decembra ART je počela 16 osoba. Ukupan broj osoba koje su počele ART je 115.

Važno je napomenuti da je testiranje na HIV u Crnoj Gori dostupno u okviru mreže Savjetovališta za dobrovoljno, anonimno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV. Jedini način da osoba sazna svoj HIV status je da se testira.

Osobe koje HIV rano dijagnostikuju imaju veću vjerojatnoću da će dobro reagovati na liječenje i imaće dug i kvalitetan život. Takođe, rana dijagnoza i liječenje može smanjiti vjerovatnoću transmijsije/prenošenja bolesti na druge osobe.

Andrijukaitis je dodao da oni koji ne znaju da su zaraženi, ne mogu da se podvrgnu liječenju “koje im može spasiti život, i mogu nastaviti da prenose virus drugima”.
Vršilac dužnosti direktora ECDC Andrea Amon rekao je da se, da bi se doprlo do ljudi koji nisu svesni da su zaraženi, mora više raditi na informisanju i dostupnosti testiranja na HIV, kao i na pružanju pomoći osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa.

“I pored ogromnih napora HIV je i dalje jedan od vodećih razloga za zabirnutost za javno zdravlje u regionu Evrope, posebno na istoku”, rekla je regionalna direktorka SZO Zuzana Jakab.