NAJAVA: Noćno testiranje na HIV

Testiranje će se obaviti: 01.12.2016 u Savjetovalištu za HIV, Instituta za javno zdravlje u Podgorici 20 do 23h. Rezultati testova će se izdavati u istog dana nakon 30min. U “Drop in” Centru Juventasa u Podgorici savjetovanje sa testiranjem će se obaviti od 17 do 21 h. U Domu zdravlja Podgorica Savjetovalište u studentskom centru od 17 do 24 h.

U okviru obilježavanja svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, 1.decembra se brojnim aktivnostima podiže svijest o neophodnoj prevenciji HIV infekcije.

Ove godine pod zajedničkim sloganom osnaživanja HIV prevencije na raznim frontovima, svuda se u svijetu sprovode razne aktivnosti kojima se podiže svijest o značaju rane dijagnostike i liječenja HIV infekcije.

Ove se aktivnosti sprovode sa ciljem smanjenja mortaliteta i morbiditeta od HIV-a, prenosa infekcije na zdrave osobe i smanjenja ekonomskih troškova u sistemu zdravstvene zaštite. Kao podrška svjetskoj akciji, podrška kalendaru zdravlja i sprovodjenju Nacionalne strategije za HIV u Institutu za javno zdravlje Crne Gore i „Drop in“ Centru Juventasa se organizuje akcija noćnog savjetovanje i testiranja na HIV .

Savjetovanje sa testiranjem na HIV je povjerljiv razgovor između klijenta i savjetnika, sa ciljem procjene sopstvenog rizika za HIV infekciju i razmatranje promjene ponašanja koja vodi sprečavanju HIV infekcije.

Ono omogućava da osobe prepoznaju rizik i preuzmu odgovornost za svoje zdravlje. Savjetovanje sa testiranjem je dobrovoljno, povjerljivo uz predhodnu saglasnost klijenta, anonimno i besplatno.