NAJAVA: EVROPSKA NEDJELJA TESTIRANJA NA HIV I HEPATITIS

Od 18. do 25. novembra akcija dobrovoljnog i povjerljivog testiranja na HIV u domovima zdravlja i Institutu za javno zdravlje.

Uz slogan Testiraj, liječi, preveniraj u Evropi se obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise. Inicijativa potiče od organizacije „HIV u Evropi“. Ova Inicijativa obezbjeđuje evropsku platformu za razmjenu aktivnosti na unapređenju rane dijagnostike i liječenja HIV-a i hepatitisa širom Evrope.

Povodom obilježavanja ove akcije Institutu za javno zdravlje zajedno sa mrežom savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi priprema nedeljnu akciju dobrovoljnog i povjerljivog testiranja i savjetovanja na HIV, i savjetovanje na hepatitise sa testiranjem.

U Institutu za javno zdravlje će se akcija testiranja sprovoditi od 18. do 25. novembra u prostorijama savjetovališta svakog dana od 08 do 20h.

Testiranje je besplatno, aninimno, dobrovoljno i povjerljivo. Za testiranje nije potreban uput izabranog ljekara već je dovoljno doći u savjetovalište.

Krajnji cilj kampanje povodom Evropske nedjelje HIV testiranja 2016. godine je da što više ljudi postane svjesno svog HIV statusa i da se smanji broj kasno dijagnosticiranih uz razgovor o prednostima i koristi testiranja na HIV i hepatitise.
Testiranje na hepatitis može se vršiti u Institutu za javno zdravlje uz uput izabranog ljekara.
Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Institut za javno zdravlje kao i AIDS Info servis na broj telefona 067 602 345.