Rak grlića materice : simptomi i liječenje

Humani papiloma virus koji uzrokuje rak grlića materice se prenosi seksualnim putem.

Rak grlića materice nastaje kada abnormalne ćelije cerviksa rastu van kontrole. Cerviks je donji dio materice čiji otvor je u vagini i čini donju trećinu materice.

Rak grlića materice često se može uspješno liječiti, ako se otkrije u ranom stadijumu. U ranoj fazi može se otkriti redovnim godišnjim PAPA testom.

Uzroci promjena ćelija grlića materice


Većinu raka grlića materice uzrokuje humani papiloma virus (HPV). Humani papiloma virus se prenosi seksualnim putem sa osobom koja je već zaražena. Postoji više tipova HPV virusa i podijeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promjena na visoko maligne i nemaligne tipove. Neki tipovi izazivaju kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome.

Možete imati humani papiloma virus godinama, a da to ni ne znate. Virus može ostati u vašem tijelu u latentnom obliku i tek nakon više godina boravka u organizmu dovesti do razvoja raka grlića materice. Zato je jako važno da redovno radite PAPA test. PAPA test može identifikovati promjene na grliću prije nego što se one pretvore u rak. Ako adekvatno terapijom tretirate te promjene, poznatije kao “ranice” grlića materice, možete spriječiti rak grlića materice.

Simptomi raka grlića materice


Abnormalne ćelije grlića rijetko izazivaju simptome. Ipak simptome možete imati ako abnormalne ćelije dovedu do promjene kvaliteta i izgleda tkiva grlića.

Simptomi uključuju:
• Vaginalno krvarenje koje nije uobičajeno ili promjene u vašem menstrualnom ciklusu koje ne možete objasniti.
• Krvarenje kada grlić dođe u kontakt sa nečim, kao što je kontakt tokom seksualnog odnosa ili kada stavljate dijafragmu.
• Bol tokom seksualnog odnosa.
• Krvav vaginalni iscjedak.
• Promjena na vaginalnoj porciji grlića vidljiva pod spekulumima.

Kako se dijagnostikuje promjena ćelija grlića matrice?

• PAPA test je sastavni dio godišnjeg ginekološkog pregleda. Tokom PAPA testa, ginekolog sastruže mali uzorak ćelija sa površine grlića da bi poslao na analizu. Ako PAPA test pokaže abnormalne promjene, vaš ginekolog će vjerovatno uraditi dodatne testove:
• Kolposkopija, tj. premazivanje grlića radi bojenja izmjenjenih ćelija i njihova podrobnija analiza;
• Punch biopsija grlića materice, tj. uzimanje malog uzorka tkiva posebnim kliještima sa dijela grlića na kojem postoji promjen,a koje se potom šalje na patohistološku analizu;
• LOOP ili RF isjecanje promene grlića materice do zdravog tkiva radi njenog uklanjanja i mikroskopskog pregleda ivica promjene prema okolnom zdravom tkivu (istovremeno i dijagnoza, ali i izlječenje kod promjena koje ne dosežu do unutrašnjeg ušća).

Liječenje


Liječenje početnih promjena grlića materice, tj. eritroplakije odnosno “ranica” uspješno se sprovodi krioterapijom, LOOP ili RF ekscizijom promjene, a nakon njenog prebojavanja radi razlikovanja od okolnog zdravog tkiva. Ovaj metod liječenja omogućava očuvanje reproduktivne funkcije.
Osnovni preduslov je rana identifikacija i reagovanje prije nego što dođe do širenja abnoralnih prekanceroznih ćelija grlića u dublje slojeve grlića i materice, što zatjeva opsežniji operativni zahvat radi izlječenja.

Liječenje poodmaklih faza raka grlića materice uključuje:

• Konizaciju
• Operativni zahvat, kao što je histeroktomija i odstranjivanje karličnih limfnih čvorova sa ili bez uklanjanja oba jajnika i oba jajovoda.
• Hemoterapiju
• Terapiju zračenjem
U zavisnosti od toga koliko je rak narastao, radi se jedan ili više zahvata, a ponekad i kombinacija navedenih zahvata. Ako ste imali histeroktomiju, nećete biti u mogućnosti da imate djece, ali ovaj zahvat nije uvijek neophodan posebno, ako se rak otkrije u svojoj najranijoj fazi.

Prevencija


PAPA test je najbolji način da se ustanove promjene na ćelijama grlića koje mogu voditi ka raku i ovaj test skoro uvijek, ako se radi jednom godišnje, pokaže promjene prije nego što se pretvore u rak. Važno je da pratite sva uputstva koja vam bude davao ginekolog, ako se ustanovi neka promjena na grliću materice da biste spriječili pojavu raka.

Humani papiloma virus koji uzrokuje rak grlića materice se prenosi seksualnim putem. Najbolji način da izbjegnete dobijanje seksualno prenosivu infekciju je da praktikujete siguran seks, uz korišćenje kondoma odnosno mehaničke barijerne metode kontracepcije.

Pošto je HPV infekcija u grupaciji polno prenosivih infekcija, a istovremeno jedna od rijetkih čije se prenošenje ne štiti uvijek kondomima, primarna zaštita je vakcinacija adolescentkinja.

 

dr Mišo Pejković