NAJAVA: Kampanja za prevenciju karcinoma dojke „Pođi na kontrolu“

NVO „Brini o sebi“, uz podršku agencije Vision Event, u toku oktobra mjeseca, organizuje kampanju za prevenciju karcinoma dojke i karcinoma grlića materice, pod nazivom „Pođi na kontrolu“.

Od ove bolesti u svijetu godišnje oboli 1,3 miliona žena, a umre više od 450.000, dok su u našoj zemlji brojke nešto drugačije. U Crnoj Gori godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena. Kako pokazuju istraživanja, u manje od 5% slučajeva, bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25% kod žena mlađih od 50 godina.

Već sredinom mjeseca, u cilju edukacije o načinima prevencije karcinoma dojke sa akcentom na brigu o sebi, biće organizovana predavanja i radionice sa stručnim licima. Navedeno će se organizovati u saradnji sa doktorom radiologom, nutricionistom i psihologom, za sve zainteresovane kompanije i firme, koje za cilj imaju da svoje zaposlene informišu o samoj bolesti, čime bi se razbile predrasude i dobile relevantne informacije.

Ono što je posebno potrebno naglasiti jeste da su u okviru kampanje ”Pođi na kontrolu” omogućeni preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50% (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, preglede magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede, u saradnji sa privatnim ordinacijama širom Crne Gore.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole u toku oktobra mjeseca su:

 • Ordinacija Natal – ultrazvuk dojki, kolposkopija i papa test uz 50% popusta
 • Ordinacija HERA – ultrazvuk dojki za prvih 20 žena po cijeni od 20 eura i kolposkopiski pregled po 50% nižoj cijeni u toku oktobra
 • Ars Medica – 50% popusta na ginekološki pregled
 • Poliklinika MedicusPlus – 50% popusta na ultrazvuk dojki, po cijeni od 15 eura
 • Ginekološka ordinacija Gea Medical u Baru – ginekološki pregled, videokolposkopija, papa test i određivanje grupe vaginalnog sekreta, za ukupnu cijenu od 45 eura
 • Ginekološka ordinacija Šoć – popust od 50% na sve vrste ginekoloških usluga koje ordinacija pruža
 • Ordinacija Medan – popust od 40% na ultrazvučni pregled dojki, kao i na kolposkopski pregled grlića materice
 • Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor – ginekološki pregled, kolposkopski pregled, citološki pregled – papa test i ultrazvučni pregled male karlice za ukupnu cijenu od 50 eura
 • Ordinacija Dr Rahovic, Bijelo Polje – 50% popusta na uslugu ultrazvuk dojki
 • Rezidencija zdravlja Kerber – ultrazvuk dojki i ginekološki ultrazvuk u pola cijene
 • Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki za 50% nižu cijenu
 • Esculap Bar – 50% popusta na: ultrazvuk dojki (15 eura), ultrazvučni ginekološki pregled (15 eura), ginekološki pregled (10 eura); kao i usluge ginekološkog pregleda i ginekološkog ultrazvučnog pregleda (25 eura)
 • NMR centar za radiološku dijagnostiku Hipokrat – ultrazvuk dojki po cijeni od 15 eura, 50% umanjenoj, kao i pregled dojki magnetnom rezonancom po sniženoj cijeni od 130 eura
 • Ginekološko akušerska ambulanta Fertilis Tivat – popust na kolposkopski pregled grlića materice po cijeni od 10 eura
 • Ordinacija Dr Abramović, Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura
 • Ordinacija Dr Marić, Igalo – paket usluga po sniženoj cijeni od 50 eura: ginekološki, ultrazvučni, kolposkopski i PAPA pregledi
 • Mićunović Medical – 50% popusta na ginekološki pregled (cijena sa popustom: 10 eura), 50% popusta na kolposkopski pregled (cijena sa popustom: 20 eura), 30% popusta na PAPA test (cijena sa popustom: 10 eura)

Studije ukazuju na to da najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju mamografiju (rentgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena od 40 – 70. godine starosti. Kod žena sa povećanim rizikom oboljevanja (sa pozitivnom porodičnom istorijom oboljevanja), sa redovnim pregledima treba otpočeti i ranije. Čak 40% slučajeva karcinoma dojke otkriveno je putem samopregleda dojki.

Savjetuje se da samopregled treba obavljati jednom mjesečno, nakon navršene 20 godine života (desetog dana od početka ciklusa), a kod žena u menopauzi prvog dana u mjesecu. Na ovaj način žena upoznaje normalnu strukturu svojih dojki, a bilo kakva promjena predstavlja povod za razgovor sa ljekarom.

Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi, pored visoke šanse za izlječenje, omogućava i znatno manju primjenu hirurških intervencija, brži oporavak, smanjenje troškova liječenja, što dovodi do boljeg kvaliteta života, zdravijeg i produktivnijeg društva.

Glavni cilj kampanje jeste da se javnost informiše da je kancer dojke izlječiv u 90% slučajeva ako se otkrije na vrijeme, a jedini način da se otkrije u ranoj fazi jesu preventivni pregledi.

Kampanja ”Pođi na kontrolu” otpočeta je komunikacijom na Facebook stranici NVO Brini o sebi, kao i u medijima, sa ciljem buđenja svijesti kod žena o značaju preventivnih pregleda dojki i ginekoloških preventivnih pregleda, u cilju ranog otkrivanja karcinoma dojke i karcinoma na grliću materice.

Kampanjom „Pođi na kontrolu“, NVO „Brini o sebi“ želi da motiviše žene, pogotovo one koje zbog slabije platežne moći nemaju naviku da idu na preglede u privatne ordinacije, a koje im omogućavaju brži i efikasniji proces preventivnih pregleda, da obave pregled. Zahvaljujući značajnom odazivu privatnih ordinacija, koje su dale podršku kampanji, kao i medijima, na zajednički način možemo doprinijeti buđenju svijesti kod žena o značaju preventivnih kontrola kada je u pitanju kancer dojki i grlića materice.

Osim motivisanja žena za odlazak na preventivne preglede dojki i grlića materice, NVO Brini o sebi za cilj ima da insipriše i motiviše ljude da žive ljepši i zdraviji život, da brinu o sebi na vrijeme i na odgovarajući način. Nadamo se da ćemo na ovaj način podstaknuti žene da osim ovog oktobra, bar jednom godišnje rade preventivne preglede.