Šta se događa u tijelu godinama nakon prestanka pušenja?

 

Najveće istraživanje dugoročnih dejstava pušenja na ljudski DNK pokazalo je da pušenje cigareta mijenja oko 7000 ljudskih gena, a neka oštećenja ostaju prisutna i decenijama nakon prestanka pušenja.

 

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu “American Heart Association”, ispitali su uzorke krvi 6.000 osoba i zaključili da pušenje trajno oštećuje ljudski gen.

Ljudsko telo počinje da se regeneriše nedugo nakon prestanka pušenja, ali DNA metilacije ćelija pokazale su da neke ćelje ostaju oštećene i tri decenije kasnije.

Pojedini od 7.000 promenjenih gena kao posledica pušenja dokaz su da odvikavanje nije garancija za izbegavanje nekih bolesti koje pušenje uzrokuje, na primer raka pluća i bolesti srca, navodi se u rezultatima istraživanja.

“Istraživanje je ponudilo dokaze da pušenje ima dugoročne posedice na ljudsku molekularnu “mašineriju”, i to duže od 30 godina nakon prestanka pušenja”, rekao je vođa istraživanja Robi Džohanes, sa harvardske medicinske škole u Bostonu.

“Kako god, prestanak pušenja predstavlja najvažniji korak koji pušači mogu da preduzmu kako bi poboljšali kvalitet i dužinu života i treba ga preduzeti što prije, kako bi posledice štetne navike bile što je moguće manje.”

 

IZVOR: HR.N1