MISLIM, dakle ŠTEDIM

Mi ovu planetu nismo naslIJedili od svojih predaka, nego pozajmili od svojih potomaka

 

Energetska efikasnost može se posmatrati sa mnogo različitih aspekata, od industrijske proizvodnje do upotrebe otpada, od proizvodnje građevinskih materijala, pa do njihovih performansi tokom dugogodišnjeg perioda korišcenja.

MISLIM, dakle ŠTEDIM

Svakoga dana svako od nas može da doprinese borbi protiv klimatskih promjena, a pritom i da zaradi.

Energetska efikasnost u potrošnji električne energije u domaćinstvima specifican je aspekt energetske efikasnosti, koji se odnosi na sve nas i koji se, uz malo ili nimalo troškova, može primijeniti u našim  domovima.

Frižider je nezaobilazni uređaj u svakom domu. Frižider troši električnu energiju u svakom trenutku tokom cijele godine, i na njegov rad odlazi u prosjeku 15 % ukupne potrošnje električne energije u jednom domaćinstvu. Kako ovaj postotak nije zanemarljiv, potrebno je posvetiti posebnu pažnju uštedi energije prilikom korišćenja frižidera i zamrzivača. Frižideri i zamrzivači rade na principu prenosa toplote iz svoje unutrašnjosti na prostor u kome se nalaze. Toplota se prenosi sa  izmenjivača toplote, koji se nalazi sa zadnje strane frižidera, na vazduh koji cirkuliše oko njega. Kako bi postigli veći stepen energetske efikasnoti i bolje hlađenje treba da obratimo pažnju na nekoliko stvari.

Pri kupovini frižidera odabraćemo onaj koji odgovara potrebama naše porodice. Treba da imamo u vidu da frižider srednjeg kapaciteta troši 300kWh, bez obzira da li je pun ili prazan. Mjesečna potrošnja raste za 10-20 Kwh za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. Smatra se da je za jednu osobu dovoljan frižider kapaciteta od 100-150 litara, za dvije osobe 220-280 litara, dok za pet osoba kapacitet od 300 litara bi bio dovoljan. Kupovinom frižidera koji ne odgovara vašim potrebama, bespotrebno trošite prostor, novac i energiju.

Frižidere i zamrzivače treba postavljati na najhladnijem mjestu u domaćinstvu. Nikako ih ne treba postavljati u blizini šporeta, radijatora ili bojlera, a treba izbjeći i direktnu izloženost ovih uređaja sunčevom zracenju. Hladnija prostorija u kojoj se nalaze frižider i zamrzivač znaci uštedu energije i to do 6 % sa svakim stepenom. Prilikom postavljanja frižidera i zamrzivača, neophodno je ostaviti dovoljno prostora između njih i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do  pregrijavanja kondenzatora i kompresora, koje dovodi do povećanja potrošnje i kraćeg  vijeka njihovog trajanja.

Vrata frižidera i zamrzivača nemojte bespotrebno držati otvorena i provjerite da li ste ih dobro zatvorili. Prije nego što otvorite vrata frižidera razmislite šta vam je potrebno i tako uštedite. Termostat u frižideru držite na srednjem nivou. Niže temperature ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15 %, ako termostat držimo na maksimumu.

Nemojte u frižider i zamrzivač stavljati vruća i topla jela. Pre nego što toplu hranu zaledite, prvo je ohladite na sobnoj  temperaturi, zatim u frižideru, pa tek onda je stavite u zamrzivač. Zamrznutu hranu koju planirate da odledite stavite prvo u frižider, jer na taj nacin zamrznuta hrana pri  odleđivanju “besplatno” hladi drugu hranu u frižideru i time štedite energiju. Tek kada se hrana odledi u frižideru, iznesite je na sobnu temperaturu i odledite je do kraja.

Na vrijeme čistite i odleđujte svoj frižider i zamrzivač, jer im tako produžavate vijek trajanja i štedite energiju. Sloj leda sprečava efikasno hlađenje. Zamrzivac treba očistiti kada je debljia leda veća od 3-5 milimetara.

Kada kupujete novi frižider i zamrzivač, kupujte one označene sa “A”. Oznaka “A” predstavlja energetski razred nekog uređaja i označava da je taj uređaj energetski efikasniji od onih u nižim energetskim razredima, što znaci da je i boljeg kvaliteta posmatrano iz ugla energetske efikasnosti.

Ponašajuci se energetski efikasno, štedeci elektricnu energiju prilikom korišcenja frižidera i zamrzivača,  istovremeno štedimo novac i smanjujemo količinu gasova staklene bašte koju ispuštamo u atmosferu, a koji dovode do klimatskih promjena.

 

Čistoca je pola zdravlja, a energetska efikasnost put ka održivom razvoju

Savremeni način života nezamisliv je bez uređaja koji nam pomažu da naša odjeća i posuđe ostanu čisti, ali vrlo često zaboravljamo da samo energetski efikasni kucni uređaji mogu omogućiti zdravu i oodrživu budućnost i generacijama koje dolaze.

Mašina za pranje veša spada u jedan od najcešce korišćenih kućnih uređaja i smatra se da u ukupnoj potrošnji električne energije u domaćinstvu učestvuje sa najmanje deset posto. Kao i većina kućnih uređaja i mašine za pranje veša tokom poslednjih deset godina pretrpjele su mnoge tehničke izmene kako bi se njihov rad učinio što efikasnijim i boljim. Zahvaljujući tom razvoju efikasnost mašina za pranje veša povećala se duplo, dok se potrošnja vode i energije prepolovila. Nekada nam je bilo potrebno 110 litara vode i 2 kWh elektricne energije, dok današnje mašine troše 50-60 litara vode i oko 1 kWh po pranju.

Današnja sredstva za pranje veoma su efikasna i uklanjaju prljavštinu i pri nižim temperaturama, zato uvijek pri pranju odaberite najnižu temperaturu vode koja je potrebna da vaša odjeća bude kvalitetno oprana. Sušenje odjeće u modernim mašinama koje imaju i ovu opciju veliki je potrošać energije, dok ce nam Sunčevi zraci ovaj posao odraditi potpuno besplatno, stoga kada god ste u mogucnosti odjeću sušite prirodnim putem. Jedan od faktora koji takođe utiče na energetsku efikasnost veš mašine i kvalitet njenog pranja jeste i redovno održavanje veš mašine tj. njenih djelova kao što su filteri i grijači.

Kod mašina za pranje posuđa važi isto pravilo kao i kod mašina za pranje veša, uključite ih samo kada su potpuno napunjene i pustite da se posuđe ili veš osuše prirodnim putem. Dodatnu uštedu kod mašina za pranje posuđa možete ostvariti njenim prikljucenjem na priključak sa toplom vodom, jer se najveći dio energije troši upravo na zagrijevanje vode. Posebno bi bilo održivo kada bi se ta voda zagrijevala solarnim termokolektorima, jer bi time vaše posuđe prali na obnovljiv nacin, sunčevim zracima.

 

Energetski efikasno skuvana i ispečena hrana dva puta je ukusnija

Svakodnevno smo u prilici da sebi pripremimo omiljeno jelo. To nam omogucuje naš kućni šporet i rerna, koji svojom toplotom pomažu da dobijemo ukusne obroke, koje  treba podijeliti sa najmilijima u prijatnoj atmosferi.

 Kažu da se najljepše jede posle uspješno obavljenog posla, to može da nam postane svakodnevica ako primijenimo neke od jednostavnih energetski efikasnih savjeta u svakodnevnoj pripremi hrane.

Korišcenjem odgovarajuće veličine posude, za količinu hrane koju ste planirali da pripremite i njenim zagrijavanjem na ringli odgovarajuće veličine možete ostvariti uštedu u potrošnji električne energije dobijajući ukusan obrok.

Zahvaljujući dobroj provodljivosti toplote koju ringla posjeduje, par minuta pre nego što završimo sa kuvanjem možemo da je isključimo i time uštedimo energiju, a ringla ce zadržati visoku temperaturu i hrana ce nastaviti da se peče. Stavljanjem poklopca na posudu u kojoj se kuva ostvarićemo ne samo dodatnu uštedu i do 20 % u energiji koja je potrebna da se nešto skuva, vec ćemo i smanjiti kondenzaciju pare po kuhinji. Prilikom kuvanja korišcenjem minimalne snage koja nam je potrebna možemo ostvariti uštedu, jer kada voda jednom proključa, treba smanjiti snagu ringle na najnižu moguću mjeru da zadržimo ključanje, jer veća snaga nece postići da hrana bude brže skuvana, već samo da voda iz posude brže ispari.

Ukoliko odlučite da stari šporet zamijenite novim treba da imate na umu da su staklokeramicke ploče za šporet energetski efikasnije od klasicnih grejnih ploča, i da uvek birate šporete koji imaju mogucnost kuvanja i na gas, jer je gas ekološki prihvatljiviji energent od elektične energije, a vrijeme kuvanja i lakoća regulisanja temperature puno brža. Kod kuvanja na gas treba da obratimo pažnju da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude jer tako ne samo da rasipamo energiju nego možemo sebe da dovedemo i u opasnost da se opečemo.

Kako bi naše rerne bile energetski efikasne treba da imamo na umu da samo neka jela zahtijevaju da rerna bude predgrijana na željenu temperaturu. Svakih 10 minuta predgrijavanja, rerna troši 0,06 kWh, što pri čestoj upotrebi može doprineti povećanju potrošnje električne energije i troškova u domaćinstvu. Prilikom pečenja vrata rerne treba da što kraće držimo otvorenim jer prilikom svakog otvaranja izgubimo 20 % toplote. Rernu možemo da isključimo i 10 minuta prije kraja pečenja jer rerna zadržava toplotu i naše ce jelo nastaviti da se peče, a mi ćemo uštedjeti. Zaprljane rerne ne samo da ne izgledaju lijepo, nego i troše više energije. Zbog ovoga ih redovno čistite i tako uštedite energiju. Uštedom energije povećaćete i vaš standard i moći sebi i svojim najmilijima češće da priuštite da o ovome neko drugi brine u nekom od restorana.

 

Mali kućni aparati, mogu biti veliki potrošaci

Ako ih ne koristimo pametno mali kućni aparati mogu da troše dosta energije. Većinu ovih uređaja koristimo svakodnevno, neke od njih od ranog jutra, pa do kasne večeri.

Mali kućni aparati, postali su sastavni dio naše svakodnevice. Skoro je nemoguće zamisliti dom bez jednog ili više malih kućnih uređaja: televizora, videorekordera, DVD-a, radija, mikrotalasne rerne, punjača baterija, punjača za mobilni, kompjutera,  električnog grijača vode…

Svaki od ovih uređaja omogućio nam je veći komfor u našim domovima, a za uzvrat traže jedino da im obezbijedimo dovoljne količine električne energije za njihov rad. Broj malih kućnih aparata prisutnih u našim domovima povećava se iz godine u godinu pa i potrošnja električne energije koja je potrebna za njihov rad raste. Kako bi omogućili da njihov rad bude i energetski efikasan moramo da ih koristimo pametno i samo onda kada su nam potrebni, zbog toga treba izbjegavati rad električnih uređaja na takozvanom  „stand by“ režimu. „Stand by“ režim rada nema nikakvu funkciju, a u ukupnoj potrošnji energije u domaćinstvu učestvuje i do 6%. Ovo je naročito izraženo kod televizora i DVD-a koji u „stand by“ režimu proizvode gubitke od 1-19 W. Televizor u „Stand by“ režimu troši i do 24 % energije u odnosu na onda kada je upaljen. Mikrotalasna rerna energetski je efikasnija od obične rerne. U mikrotalasnoj rerni hrana se grije od rubova prema  sredini i zbog toga ako u njoj pripremamo raznovrsnu hranu, veće komade treba da stavimo sa spoljne strane, a tanje i manje komade sa unutrašnje. Ovakvim ponašanjem, uz kraći vremenski period koji je mikrotalasnoj rerni potreban, za pripremu hrane,  možemo da ostvarimo uštede i do 50% naročito kada podgrijavamo predhodno spremljene obroke. Električni grijač vode, vodu zagrijava brže uz manju potrošnju električne energije nego kada vodu zagrijavamo na ringli. Kod kupovine električnog grijača vode, bolje je kupiti onaj koji ima automatsko gašenje kada se voda zagrije na željenu temperaturu. Zagrijavanjem samo one količine vode koja nam je stvarno i potrebna štedimo energiju, a redovnim čišćenjem grijača od kamenca omogućavamo mu da bude energetski efikasniji.

Rad i/ili zabava preko računara danas je „neophodan“, tako da je ovo čudo moderne tehnologije našlo mjesto i u vecini naših domova, ali kada ga ne koristite potrebno ga je isključiti kako ne bi bespotrebno rasipali električnu energiju. Ukoliko ipak morate da ostavite uključen računar dok ga ne koristite, isključite barem monitor jer on troši više od polovine ukupne energije potrebne za rad računara. Paljenje i gašenje računara ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje sistem. Gašenjem računara i monitora nakon završetka rada produžicete im vijek trajanja i ostvariti uštedu u potrošnji električne energije. Ukoliko monitor ostane uključen tokom noći potrošićete električne energije koliko je potrebno za zagrijavanje šest večera u mikrotalasnoj rerni.

Razni punjači mobilnih telefona, lap top računara, digitalnih kamera…, troše energiju cak i kada je uređaj napunjen i kada se odvoji od punjača, stoga, kada ih ne koristite isključite punjače iz struje i time ćete smanjiti svoj račun za električnu energiju i doprinijeti postizanju održivog razvoja.

Energetski efikasan zaključak

Ljudska populacija doživljava ekspanziju na cijeloj planeti. Broj i potrebe ljudi u stalnom su porastu, a prirodni resursi koji su dostupni za zadovoljenje tih potreba su ograničeni i vrlo često neobnovljivi. Cijena energenata i drugih prirodnih resursa tokom godina  doživljavaće stalni porast, kako se njihova količina bude smanjivala, a potreba za njima rasla.

Jedini način da se izborimo sa krizama koje nam se dešavaju i onima koje nam predstoje jeste da od prirode uzimamo samo onoliko koliko nam je stvarno potrebno i da svoje navike uskladimo sa principima održivog razvoja. Jedino tako uspjećemo da omogućimo bezbjednu i zdravu životnu sredinu budućim generacijama.

Jer kao što su mudraci rekli:

 “Mi ovu planetu nismo nasledili od svojih predaka, nego pozajmili od svojih potomaka”.

 

Autor: Igor Jezdimirovic, EEG