Kutak Zdravlja

Porodice i urbanizacija

Značaj porodice je neosporan, kako za pojedinca, tako i za društvo. U humanističkim naukama ona se posmatra kroz svoju biološku i socijalnu funkciju. Čuveni sociolog Ogist Kont je čak smatra osnovnom jedinicom društva. Za same članove, ona može imati različito značenje: ljubav, toplinu, sigurnost, podršku...

Menstrualno zdravlje je važno!

Španija od sledeće nedjelje može postati prva zemlja u Evropi koja će nuditi tri dana mjesečnog odsustva za one zaposlene koje doživljavaju jake menstrualne bolove. Ova reforma je dio predloga zakona u okviru mjera o reproduktivnom zdravlju, a koje će se dati na usvajanje na sjednici španske vlade sljedeće nedjelje.

Stigma: treća epidemija

U ranoj istoriji epidemije HIV-a, Džonatan Man, bivši šef Globalnog programa Svjetske zdravstvene organizacije za AIDS, identifikovao je stigmu kao „treću epidemiju” nakon ubrzanog širenja HIV-a i vidljivog porasta slučajeva AIDS-a. Prepoznao je da su stigma i diskriminacija potencijalno najteži aspekti za rješavanje – i da je njihovo prevazilaženje ključno u borbi protiv HIV-a.

Štitimo prirodu kako bi zaštitili naše zdravlje!

Životna sredina utiče na naše zdravlje na mnogo načina – kroz izlaganje fizičkim, hemijskim i biološkim opasnostima koje direktno utiču na zdravlje kao i kroz povezane promjene u našem ponašanju kao odgovor na te faktore (npr. fizička neaktivnost). Faktori životne sredine igraju ulogu u više od 80% bolesti koje redovno izvještava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Na globalnom nivou, gotovo jedna četvrtina svih smrtnih slučajeva i ukupnih bolesti može se pripisati zagađenju životne sredine. Faktori životne sredine doprinose 23% svih smrtnih slučajeva u svijetu i 36% svih smrtnih slučajeva među djecom od 0 do 14 godina.

Sve o kondomu

Prezervativ ili kondom je sredstvo za kontracepciju sa najraširenijom upotrebom. Osim što štiti od neželjene trudnoće, ima veliku ulogu i u sprečavanju širenja polno prenosivih bolesti.

Saznaj svoj HIV status - testiraj se

U Crnoj Gori je testiranje na HIV dostupno u okviru mreže Savjetovališta za dobrovoljno, anonimno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV. Jedini način da osoba sazna svoj HIV status je da se testira.

Alkoholizam i kozavisnost

Mnogi naivno vjeruju da alkohol štetno djeluje samo na zavisnike. Ustvari, ispašta i njhova okolina, a ponajviše njihova porodica. Koalkoholizam se može javiti i kod drugih osoba bliskih alkoholičaru – prijateljima, kolegama, komšijama.

Top Tweets

RT @Movendi_Int: Our media release💡 "Alcohol Taxation Lags Behind Tobacco Taxation Levels But Has the Potential to Save 130.000 Lives in Eu…
RT @PRcentar: Okončanje #HIV epidemije da bude politički i finansijski prioritet zemalja Jugoistočne Evrope @nvocazas 👉 https://t.co/gBse
🖇Bez očuvanog zdravlja i podrške mentalnom zdravlju, djeca ne mogu efikasno učestvovati u obrazovanju i postizati ž… https://t.co/1xP4XCXUPT

logo